El silenci del rei
El silenci del rei
ANÀLISI

El silenci del rei

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
TEMA:
Felip VI
El silenci del rei
El rei durant la desfilada de la Pasqua Militar. Font: EFE

El rei calla. Una quadrilla de militars nostàlgics i exaltats escriuen barrabassades en un xat de WhatsApp i en una carta a La Zarzuela. I Felip VI, que és el cap de les forces armades, guarda silenci.

Parlen d'afusellar 26 milions de persones, de bombardejar la seu de l'ANC i d'organitzar un pronunciament militar amb el suport del rei contra un govern que no reconeixen com a legítim -un govern "socialcomunista".

Algunes veus properes a l'exèrcit espanyol asseguren que ni el xat ni la carta son fets aïllats, sinó que la ideologia d'extrema dreta, propera a Vox i amb tuf de franquisme és un element estructural entre els militars espanyols. Això, tot i que un dels principals deures dels militars és la neutralitat política. Preocupa la facilitat i la freqüència amb què alguns col·lectius es mouen -amb més o menys publicitat- en territoris antidemocràtics, amb idees anticonstitucionals.

La qüestió és saber com de lluny estan els posicionaments de la setantena d'exmilitars dels del rei espanyol. Que gosin fer-li arribar una carta amb aquesta pestilència podria voler dir que sabien del cert que no s'escandalitzaria, que potser ni tan sols se li faria estrany. I, a més de cap de les forces armades, el rei és el cap d'estat i té, entre les seves funcions, vigilar que totes les institucions funcionin de forma regular.  

A La Moncloa sí que han saltat algunes alarmes i han posat a treballar-hi la Fiscalia, que troba que els militars diuen coses que són "totalment contràries a l'ordre constitucional".

Però el cap de les forces armades calla. Avui, per cert, fa quatre mesos que el rei emèrit és Abu Dhabi. Sobre això, Felip VI també calla.

ARXIVAT A:
Felip VI
Anar al contingut