El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, a la plaça del Mercat de Palma (Europa Press)
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, a la plaça del Mercat de Palma (Europa Press)
ANÀLISI

El sentit comú de la justícia balear

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

A les escoles de les Illes no s'aplicarà el 25% del castellà obligatori. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears s'hi ha negat en rodóEl pare d'una alumna que estudia en un institut on només hi ha una assignatura en castellà havia demanat l'aplicació del percentatge com a mesura cautelar. Però el tribunal ho rebutja.

Sensen entrar en el fons de la qüestió, els arguments de tres dels cinc magistrats que han pres la decisió són tan clars com l'aigua. Consideren, en primer lloc, que la imposició del 25% del castellà al centre aniria en contra de l'interès general. En segon lloc, que no està constatat que la situació actual suposi un perjudici rellevant per a l'alumna en qüestió.

En tercer lloc, que la llei balear permet que els centres optin per impartir en català totes les assignatures tret de les de llengües estrangeres i la castellana (per tant, l'institut on estudia aquesta alumna compleix amb la legalitat).

I en quart lloc, que el demandant té alternatives en centres amb un currículum escolar diferent. 

No hi ha arguments pedagògics, ni lingüístics ni legals per obligar a fer el 25% de les classes en castellà. Tan fàcil com això. És tan estrany des del punt de vista català que costa de creure. Els sindicats de l'ensenyament públic balear parlen de "campanya orquestrada" contra el català i afirmen que, amb aquesta decisió, la justícia balear actua des del sentit comú.

Per tocar la llengua en què s'ensenya a les escoles s'ha de tenir en compte l'entorn, i és evident que els mitjans, les xarxes socials, l'audiovisual, l'oferta d'oci..., tot l'entorn intervé en la formació dels estudiants, no només l'idioma en què s'imparteixen les assignatures, i, en aquest entorn, la llengua dominant és el castellà.

Una realitat que ni l'escola ni l'administració poden obviar. En aquest plantejament tan senzill, tan de sentit comú, es fonamenta el sistema educatiu balear i --ara també-- l'actuació del Tribunal Superior. 

És tan evident, la doble vara de mesurar de la justícia davant de l'ús del català a l'escola, que fa mal als ulls.

Anar al contingut