De "Fargo" a "The Walking Dead", les cinc sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
L'octubre arriba carregat d'estrenes marcades per la producció durant la Covid, el crític de sèries les revisa i puntua a "El matí de Catalunya Ràdio"
De "Fargo" a "The Walking Dead", les cinc sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
El matí de Catalunya Ràdio

De "Fargo" a "The Walking Dead", les cinc sèries de la setmana, amb Toni de la Torre

L'octubre arriba carregat d'estrenes marcades per la producció durant la Covid, el crític de sèries les revisa i puntua a "El matí de Catalunya Ràdio"

TEMA:
Sèries
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

1. Fargo (Noah Hawley, 2020)

"Era una sèrie molt blanca, i ara, amb el Black Lives Matter s'ha complicat. Torna com una sèrie que es fa grans preguntes, la primera: què vol dir ser americà?"

El semàfor de les sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
 

El semàfor: Verd
El punt fort: El millor és com s'explica la història, amb situacions estrambòtiques, personatges peculiars, violència i humor negre, molt fidel a l'univers gestat pels germans Coen. Però cada cop més allunyada de la Fargo de la primera temporada.
De què va: Arrenca amb un muntatge de grups criminals que es van rellevant, en un cercle que mai s'acaba d'aturar. Està centrada en la guerra entre italianoamericans i afroamericans a la ciutat de Kansas, als anys 50 del segle XX, però això serveix com a paradigma de l'essència del país.
El més interessant: Hi trobem dues idees que es combinen: el gust pel crim com a part de l'ADN de la cultura americana, -és a dir, els nord-americans glorifiquen qui guanya encara que sigui a trets-, i la marginació de l'immigrant. La primera idea és interessant. La segona es nota que hi ha un intent per part del creador, Noah Hawley, d'ajustar-se a l'era del Black Lives Matters.
Atenció a: Té un repartiment enorme comparable al de "Boardwalk Empire", i també pel que fa als noms propis, amb Chris Rock, Salvatore Esposito, Ben Whishaw o Jack Huston entre els actors.
L'ambient:  Torna molt canviada, s'ha tornat una sèrie molt ambiciosa. Tant respecte als escenaris nevats que li eren característics com a la senzillesa de la història.
A quina plataforma: Movistar
 

2. "The walking dead: World beyond" (Frank Darabont, Angela Kang, 2020)

"Oi que us pensàveu que ja s'havia acabat? Doncs, no. Aquest zombi costa molt de matar."

El semàfor de les sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
 

El semàfor: Vermell
De què va: Se centra en un grup de supervivents adolescents i busca clarament aquest públic. Es pregunta: com es passa de la infantesa a la vida adulta en plena apocalipsi zombi?
A tenir en compte: El fenomen ha baixat molt, però no hi ha haters i la sèrie continua i està lluny de desaparèixer.
Atenció a: La sèrie fa molt de temps que està en caiguda lliure pel que fa a audiències (de disset milions d'espectadors a l'inici de la setena temporada a tres milions i mig a la desena) i també ha perdut la bona consideració de la crítica. Fins i tot l'actor que la protagonitzava, Andrew Lincoln, la va deixar. La franquícia encara creixerà més: es preparen tres pel·lícules per al cinema i dues sèries spin-off més de cara al futur.
L'ambient: No és res que no s'hagi explorat en la sèrie original a través d'altres personatges i les reflexions que aquí se serveixen no aporten res més. Però hi ha zombis, i amb això sembla que n'hi ha prou.
A quina plataforma: AMC
 

3. "Brave new world",  (Grant Morrison, Brian Taylor, i David Wiener, 2020)

"Amb l'èxit que estan tenint les sèries sobre futurs distòpics ('Black mirror', 'Years and years', 'The handmaid's tale', 'El col·lapse', era qüestió de temps que es es recorrés als clàssics de la ciència-ficció com la novel·la 'Un món feliç' d'Aldous Huxley."

El semàfor de les sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
 

El semàfor: Groc
De què va: Huxley va imaginar un món en què érem esclaus del plaer, que ens mantenia confortables i conformes. La sèrie manté la mateixa idea, amb pocs canvis. La trama se centra en un home que controla justament que ningú sigui més individu del compte i que crida al seu despatx una dona a qui acusa de tenir una relació monògama. Junts acaben fent un viatge en què descobreixen altres maneres de viure, fora del control del món que sempre han conegut.
L'ambient: El més notable és una mena de superxarxa social, on pots veure tot el que fan els altres en tot moment, de manera que la intimitat, o la noció d'individu, queda anul·lada a favor del col·lectiu.
Interessant: Ells són coneguts: Harry Lloyd de "Counterpart" i Jessica Brown Findlay de "Downton" Abbey. Són bons actors, però l'adaptació aporta poques novetats i connecta poc amb el 2020.

A quina plataforma: Starzplay
 

4. "Eran diez" (Pascal Laugier​, 2020)

"Una adaptació francesa molt poc ortodoxa de 'Deu negrets' d'Agatha Christie"

El semàfor de les sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
 

El semàfor: Groc
El més interessant: És una altra adaptació d'un clàssic, en aquest cas d'Agatha Christie.
De què va: La novel·la és "Deu negrets", també coneguda com "I aleshores no en quedà cap". Ja sabeu que el títol està relacionat amb una cançó molt sinistra del segle XIX que és clau en l'argument de la novel·la. I molt racista perquè els "niggas" no n'aprenen. Als EUA de seguida es va canviar el títol per un altre fragment de la mateixa cançó, "I aleshores no en quedà cap".
Atenció a: Agatha Cristie passada pel sedàs del subgènere de l'slasher.
L'ambient: Destaca l'ús de telèfons mòbils i un aire a l'estil "The Blair Witch Project" que no té res a veure amb altres adaptacions.
A quina plataforma: Sundance TV
 

5. "Carmen Sandiego" (Duane Capizzi, 2019)

"Una de les millors sèries per mirar amb nens. Està pensada per a criatures a partir de 7 anys."

El semàfor de les sèries de la setmana, amb Toni de la Torre
 

El semàfor: Verd
De què va: una protagonista femenina forta, decidida, que pren decisions arriscades, és altruista i defensa el bé comú, fa tota mena d'acrobàcies espectaculars i no la sexualitza en cap moment.
El més interessant: Cada episodi presenta l'oportunitat per aprendre alguna cosa. Com que la premissa de la sèrie és que el personatge ha d'anar viatjant pel món recuperant obres d'art robades (o impedint que les robin) això facilita parlar del lloc i la seva cultura. Es pot ampliar fàcilment la conversa amb els nens.
Atenció a: Té el millor episodi interactiu de tots els que Netflix ha fet per nens. Si els nens no han provat mai un interactiu, us aconsello que provin aquest. Podeu aprofitar l'interactiu per provar la sèrie, però us aconsello començar-la des del principi perquè la història té més continuïtat del que aparenta.
A quina plataforma: Netflix

 

ARXIVAT A:
Sèries

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut