El secret de l'èxit de les galetes daneses de mantega
El matí de Catalunya Ràdio

El secret de l'èxit de les galetes daneses de mantega

La xef Maria Nicolau ens descobreix anècdotes i curiositats al voltant de les Danish butter Cookies que triomfen sobretot per la capsa blava i la qualitat

Actualitzat

Com ens agraden aquestes galetetes de mantega. Famoses al món mundial i tan senzilles com semblen. Mantega, sucre i farina! I és que el nostre paladar connectat a un cervell reptilià està programat perquè ens agradin la mantega (greix, energia ràpida i fàcil!), el sucre (més energia i palatabilitat!) i la micona de farina que fa de ciment perquè aquesta massa senzilla no es desfaci durant el treball i la cocció. La xef del Ferrer de Tall de Vilanova de Sau, la Maria Nicolau ens ha explicat anècdotes i curiositats sobre aquestes galetes i la llauna que les fa viatjar pel planeta. Ens les podem estimar més aquestes galetes? Sí!
 

La seva història és una història d'amor
Les Danish Butter Cookies van néixer a Jutland, a Nørre Snede, un petit poble del camp danès, el 1933 quan Marinus Kjeldsen es va enamorar perdudament de l'Anna, la filla d'un pastisser que era famosa al veïnat per les seves galetetes delicioses. En Marinus s'hi va casar i junts van obrir la que seria la primera botiga d'aquestes icòniques galetetes de mantega daneses!

El secret de l'èxit de les galetes daneses de mantega
Sucre, mantega, i farina, els ingredients bàsics de les galetes 

El matrimoni que va portar la capsa per a tot el món
Paral·lelament a aquesta història d'amor rural, a l'altra punta del país, una fàbrica cooperativa anomenada Royal Dansk, nascuda el 1966, manufactura i ven en capses metàl·liques galetes per tot Dinamarca. El 1990 aquests dos projectes es fusionen i donen com a resultat l'expansió de les galetes precioses i delicioses de l'Anna que van conquerir el cor d'en Marinus per tot Europa i pel món sencer! Enamorant-nos a tots!
 

Les cinc galetes del "dream team"
A dins de cada capsa metàl·lica hi ha cinc models clàssics que a dia d'avui es mantenen lliures de conservants i colorants artificials:

  1. L'anella de vainilla: sense sucre per sobre, cremosa, cruixent i amb un toc de vainilla.
  2. La galeta de coco: amb coco a la mescla.
  3. El quadrat amb sucre cristal·litzat: bàsica i universal.
  4. La d'estil rústic: amb xips de xocolata
  5. El pretzel: massa bàsica amb sucre cristal·litzat, un pessic de sal, i forma de llaç.
El secret de l'èxit de les galetes daneses de mantega
Preparació de la massa de galetes 

La capsa, un altre tresor
No hi ha llar pacífica al món on no hi hagi hagut batalles campals per endrapar els favorits, batalla que seguia una norma estrictíssima: no es comença el segon pis de galetes fins que el superior s'hagi acabat! Per eludir aquesta norma s'han posat en pràctica les estratègies més roïns: des d'emmascarar les bones perquè ningú més les trobi tapant-les amb una de les no tan bones, fins a passar les menys demandades al pis de baix, passant pel més obvi que seria començar el pis de baix quan ningú mira i que sigui el que Déu vulgui. Ara: El tresor de debò arriba un cop la capsa és buida! És el costurer perfecte. Per guardar les cartes dels pokemons, les caliues, les betes, els fils, els botons, per guardar fotografies de l'època de quan les fotografies es guardaven, per tot!
 

On les podem trobar?
La resposta del món a la pregunta sobre el secret de l'èxit d'aquestes galetes? La llauna blava, més la qualitat. Aquí no es troben les Royal Dansk, les originals de les quals parlem a la història, sinó les d'una marca competidora, Jacobsens. Les Royal Dansk són a Wallmart i a Amazon. La companyia va travessar un parell de fusions fins anomenar-se Kjeldsens i ara és propietat de la italiana Ferrero.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut