Olena Zelenska entre la runa de l'aeroport Antónov (Annie Leibovitz/Vogue)
Olena Zelenska entre la runa de l'aeroport Antónov (Annie Leibovitz/Vogue)
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

Polèmic reportatge de Vogue als Zelenski

Patrycia Centeno creu que el malestar provocat pel reportatge d'Annie Leibovitz passarà factura a Zelenski, en un conflicte on l'estratègia comunicativa és crucial

Pilar de PedroActualitzat

El reportatge que publicarà la revista Vogue al número d'octubre, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i la seva dona, Olena Zelenska, vestida de dissenyadors ucraïnesos, posant entre la runa de la guerra a Kíiv, ha provocat una allau de crítiques i comentaris arreu del món.

Les fotografies, fetes per la prestigiosa fotògrafa Annie Leibovitz, mostren Olena Zelenska asseguda als esglaons de les escales del palau presidencial davant dels sacs de sorra que protegeixen les columnes de l'edifici. En una altra imatge es veu la primera dama ucraïnesa entre la runa a l'aeroport Antónov de Hostómel, envoltada d'un grup de dones soldat. També apareix agafant-li la mà al seu marit al despatx presidencial.

Al reportatge, el matrimoni Zelenski explica com ha estat la seva vida des que Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer, com és el seu dia a dia i com han explicat el que està passant al país als seus fills de 9 i 17 anys.

El reportatge ha incendiat les xarxes socials. Patrycia Centeno, experta en comunicació no verbal, política i moda, afirma que el reportatge és una equivocació i mostra la desesperació de l'equip de Zelenski davant la pèrdua d'interès mediàtic pel conflicte.

Segons Centeno, aquest tipus de reportatges són ben rebuts pel públic als Estats Units, on és més habitual convertir-ho tot, fins i tot una guerra, en un espectacle, però no passa el mateix a Europa, on aquest tipus d'imatges provoquen indignació i tristesa.

De fotògrafs de moda a corresponsals de guerra

No és la primera vegada que una revista de moda publica un reportatge sobre una guerra. Alguns dels millors fotògrafs del segle XX que han treballat per Vogue, quan han cobert conflictes armats, han fet fotografies que s'han convertit en icones, gràcies a la seva sensibilitat per captar la bellesa i fer-la servir per denunciar l'horror de la guerra.

És el cas del Cecil Beaton, autor d'una fotografia que va ser portada de la revista Life el 1945. La imatge va causar un gran impacte en l'opinió pública nord-americana i va coincidir amb una implicació més gran dels Estats Units en la Segona Guerra Mundial. La fotografia mostrava una nena ferida al llit d'un hospital britànic agafada al seu os de peluix.

Portada 'Life' 1945 nena hopital britànic
Aquesta portada de Life va canviar la implicació dels Estats Units a la guerra

Un altre exemple és el treball de Lee Miller, una model de Vogue que va treballar com a reportera durant la Segona Guerra Mundial. Va protagonitzar una imatge icònica de la derrota de Hitler. La fotografia la mostra despullada a la banyera de la residència d'Adolf Hitler, amb les botes plenes de fang del camp d'extermini de Dachau, al peu de la banyera.

Imatge Segona Guerra Mundial

Patrycia Centeno afirma que el reportatge de Vogue protagonitzat pel matrimoni Zelenski no està a l'altura d'un relat tan potent i tan demolidor com és una guerra. No entén que l'autora sigui una fotògrafa tan respectada com Annie Leibovitz, parella durant 20 anys de Susan Sontag, coneguda pel seu activisme contra l'imperialisme nord-americà.

Centeno considera que la repercussió que té el reportatge suposa un encert a curt termini, però que a llarg termini això passarà factura a Zelenski. Hi ha estudis que mostren que una imatge negativa pot trigar fins a set anys a corregir-se.

El domini de la comunicació és crucial en un conflicte com el d'Ucraïna: el país resisteix gràcies al finançament dels Estats Units i la moral alta que fins ara manté la seva població.

Poden tenir molta més eficàcia comunicativa accions com la visita que Olena Zelenska va fer a Washington fa unes setmanes, en què va demanar més armes per defensar Ucraïna davant del Congrés dels Estats Units.

Olena Zelenska, la dona del president Volodímir Zelenski, de visita a Washington (Reuters)
Olena Zelenska, la dona del president Volodímir Zelenski, de visita a Washington (Reuters)
Anar al contingut