El pla de desescalada s'oblida dels avis
El pla de desescalada s'oblida dels avis
El pla de desescalada s'oblida dels avis. Per Laura Rosel
La gent gran van ser els primers a rebre la vacuna contra la Covid
ANÀLISI

El pla de desescalada s'oblida dels avis

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

S'acaba el curs i s'acaba una fase més de la desescalada.

La setmana vinent comencen vacances a l'escola, obren les discoteques i s'aixequen les restriccions a les trobades amb amics i familiars. Aquest any la revetlla de Sant Joan serà un autèntic esclat: fogueres, coca i petards. Pim, pam, pum! La corba de la pandèmia a la baixa, la vacunació a l'alça i la vida en societat cada cop més alliberada de restriccions.

Ara bé, no per a tothom. 

El pla de desescalada s'oblida dels avis. A les residències tot continua igual: protocols estrictes que limiten les visites, i les entrades i sortides. La gent gran van ser els primers a rebre la vacuna: el 97% dels usuaris estan protegits contra el coronavirus. També estan vacunats els treballadors dels centres, perquè són un col·lectiu essencial. Però en canvi no han avançat en llibertat de moviments. De fet, les famílies descriuen les residències com presons. Escoltar-los fa encongir el cor: parlen de restriccions "salvatges" i subratllen la incoherència que suposa estar relaxant mesures per al conjunt de la població, que té un percentatge de vacunació més baix. Hi ha casos en què les visites estan limitades a només mitja hora a la setmana. La falta de contacte amb els familiars i amb l'exterior passa factura emocionalment i físicament als avis i àvies. 

Aquesta setmana les famílies han alçat la veu per fer saber què està passant a les residències, mentre la resta prepara revetlles i vacances força semblants a la normalitat prepandèmia. Que trist que, una vegada i una altra, siguem sords i cecs davant la realitat dels nostres avis. Només si les famílies fan soroll i es queixen, hi parem atenció. 

La primera onada va ser un infern, a les residències. Tothom hi va fer tard i també s'està fent tard a escatir responsabilitats. Va fallar pràcticament tot: els treballadors i les famílies ho saben prou bé. 

Ara que ja no parlem d'onades, sinó de desescalada i d'immunitat de grup, no podem cometre el mateix error de fa més d'un any i tornar a deixar les residències oblidades al racó. Les famílies, incansables i persistents, alerten que es poden estar vulnerant els drets fonamentals i constitucionals de la gent gran, i posen la Fiscalia en alerta. Els avis que viuen en residències son ciutadans de ple dret... amb els drets retallats. Dilluns obriran les discoteques, però les residències seguiran blindades com búnquers.

Anar al contingut