El periodisme que ens cal
El periodisme que ens cal
Els periodistes espanyols David Beriain i Roberto Fraile, assassinats a Burkina Faso
Els periodistes David Beriain i Roberto Fraile
ANÀLISI

El periodisme que ens cal

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Hi ha un periodisme de fons, de llarg recorregut i llarga distància, tranquil i profund, que engrandeix la professió. El fan, per exemple, la gent de la revista 5W. El fan, també, els corresponsals d'aquesta casa, com l'enorme Txell Feixas, el Manel Alías o el Francesc Canals. I el fan -el feien- periodistes com el David Beriain i el Roberto Fraile.  

Beriain, de 44 anys, navarrès. Fraile, de 47, basc. Morts a Burkina Faso, en una emboscada, mentre treballaven, fent reporterisme, acostant-se als protagonistes de las històries, al lloc on passen les coses, per viure-ho en persona, parlar-hi, escoltar, entendre i després, explicar-ho.

No cal conèixer personalment algú per intuir-ne la grandesa. Sentir-ne a parlar els qui els coneixien és revelador. Hi ha un bon grapat de periodistes catalans que coneixien Beriain i el defineixen com un periodista honest, valent i tranquil, que havia fet del reporterisme en zona de conflicte la seva vida, i que ha mort com volia viure.

Les guerres de Síria, l'Iraq i l'Afganistan. Colòmbia, el Sudan i Líbia. El narcotràfic, les màfies i ara, el tràfic dels caçadors furtius.

Observar, escoltar, entendre i explicar. El periodisme més discret i honest. Apassionat. Que fa aprendre i fa emocionar. Que interpel·la el públic i la resta de la professió. El periodisme que ens cal.

Descansin en pau, David Beriain i Roberto Fraile.

Anar al contingut