Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

El nou reglament d'estrangeria canviarà la vida de milers de joves extutelats

Coneixem la història de l'Oussama i la Belén, dos joves extutelats que podran gaudir de la nova modificació del reglament d'estrangeria

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Carreras

Redactora d'"El matí de Catalunya Ràdio" i copresentadora del "Catalunya migdia"

@MartaCarreras_
Actualitzat

L'Oussama va néixer a Tànger, la Belén, a l'Argentina. La Belén és a Catalunya des dels vuit anys i l'Oussama des dels setze. Ja tenen divuit anys, però el que no tenen és dret a treballar. A la majoria d'edat ho perden tot, la lluita per estudiar i els èxits assolits queden anul·lats perquè no tenen permís de treball. A aquests joves la realitat els deixa un futur difícil d'afrontar.

"La veritat és que no veia un futur, era un futur negre perquè no sabia si podria treballar, si podria aconseguir els diners que em feien falta, no sabia res."

Amb la modificació del reglament d'estrangeria, que té com a objectiu flexibilitzar els requisits exigits per obtenir els permisos de residència i de treball, els revifa l'esperança de tenir un futur al país on han crescut. Aquesta notícia és un pas endavant cap a un futur que no imaginaven, que els emociona i els alleuja.

Els canvis més importants del reglament són l'allargament d'1 a 2 anys del primer permís de residència, la reducció de 9 a 3 mesos del termini per obtenir-lo, la rebaixa dels ingressos exigits i l'allargament dels tràmits de residència o treball fins als 23 anys en lloc dels 21. Tots enfocats a facilitar-ne l'obtenció.

"És una tranquil·litat per mi poder tenir un futur i poder treballar."

La Belén ja no té atacs de pànic quan pensa en el seu futur. L'argentina és estudiant de grau mitjà d'auxiliar d'infermeria i després del canvi de reglament podrà exercir quan acabi el grau.

L'Oussama també viu tranquil des que sap que podrà treballar. Va venir de Tànger a Catalunya amb la idea de canviar el seu futur, les condicions extremes per les quals ha hagut de passar l'han fet més fort. Ara està preparat per enfrontar-se a la vida.

"És una notícia que ens canviarà la vida per complet."

Els perjudicis que reben els joves extutelats els afecten. Les acusacions de delinqüència i la normativa anterior abocava els joves a la marginació i a la falta de recursos. Jordi Solans, educador de la fundació Nazareth, explica que hi ha una manca de consciència del patiment d'aquests joves, i emfatitza que la solució era molt simple i que només era qüestió de la voluntat política per tal d'igualar els drets d'aquests joves amb la resta dels seus companys.

La reforma, s'ha aprovat tot i l'oposició del Ministeri d'Interior, que ha acabat cedint. Marlaska argumentava que suposaria un "efecte crida" per a "milions" de joves.Aquesta modificació es preveu que beneficiarà 8.000 menors i uns 7.000 majors de divuit anys que han deixat de tenir la protecció de les administracions. A Catalunya s'estan atenent 5.293 d'aquests joves, dels quals 3.837 són majors d'edat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut