
El misteri dels 5.500 catalans que regalen a l'Estat la devolució de la renda
Hisenda es queda amb més d'un milió d'euros de contribuents que renuncien als diners que els retornen de la declaració en favor del Tresor Públic
Descarreguem l'esborrany del web de l'Agència Tributària. Comprovem que tot estigui bé i anem omplint caselles mentre creuem els dits per no equivocar-nos. Arribem per fi a l'última pestanya i, oh sorpresa, resulta que aquest any la declaració de la renda ens ha sortit a retornar.
Sigui molt o sigui poc, el cas és que topem amb la mateixa pregunta ingènua de sempre: "Renuncia a la seva devolució en favor del Tresor Públic?" I com cada any marquem que no, que ni de broma.
Però si ens ho pregunten és perquè hi ha algú que diu que sí. I, segons ha pogut saber "El matí de Catalunya Ràdio", no són ni dos ni tres "solidaris convençuts". El 2021, a Catalunya, 5.513 contribuents -el 0,26- van retornar a les arques d'Hisenda un total de 155.322 euros. Estem, de fet, molt per sota de la mitjana espanyola. El mateix any arreu de l'Estat: 54.598 ciutadans -el 0,39%- van decidir regalar al Tresor Públic 1.175.943 euros.

Per què regalen els diners?
Fonts de l'Agència Tributària admeten que no saben ben bé per què hi ha ciutadans que decideixen retornar els diners de la renda a l'Estat. Solen ser imports petits, d'entre 20 i 30 euros, però la devolució és un tràmit molt senzill: només cal indicar el compte corrent on volem que ens ingressin uns diners que, tècnicament, són nostres.
El pagament és àgil i s'acostuma a fer al cap d'un mes des que es presenta la declaració. Per això els tècnics d'Hisenda consultats per "El matí" no s'expliquen per què la gent renuncia als seus diners, per pocs que siguin.
Tampoc n'acaba de treure l'entrellat Carme Jover, presidenta de la Comissió Fiscal del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Jover creu que potser es tracta de contribuents que renuncien a la devolució per por a una inspecció:
"L'únic que m'encaixaria és que hi ha gent que té la idea preconcebuda i errònia que si demana que li tornin els diners de la renda li revisaran la declaració. Però per 20 o 30 no s'hi posaran i és que, a més a més, aquest tipus de devolucions petites són de declaracions molt senzilles."

De les dades d'Hisenda no se'n pot inferir que la xifra pugi o baixi quan hi ha un canvi de govern a Espanya, ni hi ha gaire alteracions significatives en la primera declaració postpandèmia. Amb tot, només 1 de cada 400 contribuents catalans marquen la casella per renunciar a la devolució de la renda, segons Jover:
"Hi ha clients que em diuen que hi renuncien, però quan és menys d'un euro. La solidaritat de 'Tots som Hisenda' no existeix gaire. M'ha sorprès la xifra perquè 20 o 30 euros per a molta gent són diners i diuen: 'Que m'ho tornin!'"
Tot i així, les dades de l'Agència Tributària són les que són. També les que confirmen que el Tresor Públic, amb aquesta pregunta que sembla ingènua, s'embutxaca cada any més d'un milió d'euros.