El discurs etern d'Arcadi Oliveres
El discurs etern d'Arcadi Oliveres
Mor Arcadi Oliveres, economista i activista per la pau
ANÀLISI

El discurs etern d'Arcadi Oliveres

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

"Com a sistema, la democràcia és molt fràgil, i sovint és més aparent que real, i per això cal enfortir-la. És fràgil per la mateixa naturalesa egoista i individualista de la persona. La democràcia es construeix exercint-la. No hem de deixar de lluitar per aquesta democràcia i cal evidenciar què passa, protestar i desobeir. Cal convertir la desobediència en un dret moral. Estem moralment obligats a desobeir."

"El poder, en gran mesura, corromp. I el poder absolut, corromp absolutament. Les grans estructures només estan destinades a defensar els grans interessos. Els més febles sempre perden, encara que en diguin sistemes democràtics. Allà on la democràcia és quasi inexistent és en el món econòmic."

"Hi ha un cert poder judicial que està unit a un cert poder econòmic, que està unit a un cert poder polític, que està unit a un cert poder mediàtic i que disposa d'un cordó policial i militar que serveix per protegir-los. Un fil continu que s'imposa sobre un altre fil per la part baixa, el poble, que intenta trobar les escletxes per sobreviure."

"La llibertat cal treballar-la amb responsabilitat. La llibertat ha de ser responsable. La llibertat existeix en la mesura que no fa mal a l'altre. Llibertat és també tenir un treball digne, un habitatge digne, un salari digne... Si no tens això, no tens llibertat." 

"La por és una gran enemiga de la llibertat. La inseguretat crea por, la por crea manca de llibertat i la manca de llibertat legitima accions perverses contra la ciutadania."

"Fins que no assumim que estem en una societat on la violència s'ha normalitzat, moltes coses no canviaran. I cal entendre també per violència, la violència estructural: com els desnonaments."
 
"Una oportunitat com aquesta, la pandèmia, no l'hauríem de deixar escapar per començar a fer girar la roda del capital cap a un altre cantó i situar l'eix d'una vegada per totes en un altre centre, que de fet és el més important: les persones, i per tant, la vida. Només falta voluntat: voluntat generalitzada i individual per combatre l'egoisme i caminar cap a una dignitat global."

Són fragments de textos de l'Arcadi Oliveres, al llibre "Paraules d'Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar", d'Angle Editorial.

Avui que ens falta i que el seu discurs es fa enorme i etern, m'ha semblat que no hi havia millors paraules que les seves per honrar-lo. Però em temo que no hi ha prou minuts de ràdio per recollir ni abraçar tot el seu aprenentatge. 

L'Arcadi, punt d'arribada, un bon lloc, eutòpic, on totes hi cabem.

Descansi en pau.

Anar al contingut