El coronavirus pot ser, malgrat tot, també una oportunitat de millorar
El coronavirus pot ser, malgrat tot, també una oportunitat de millorar
ANÀLISI

El coronavirus pot ser, malgrat tot, també una oportunitat de millorar

El coronavirus pot ser, malgrat tot, també una oportunitat de millorar a l'escola

Amb els dits creuats. Així comença la comunitat educativa el curs escolar més incert fins ara, sota l'amenaça del coronavirus. Prop d'un milió sis-cents mil alumnes van tornar ahir a omplir les aules. Quina alegria de crits, somriures, nervis i abraçades! Mig any després, recuperen un pilar essencial de la seva vida i, gràcies a la feinada de por que han fet les direccions dels centres, els mestres i la resta de personal educatiu, les mesures de restricció anticovid ja han quedat integrades en la rutina escolar.

La factura que els sis mesos sense trepitjar les escoles suposarà per a aquesta generació d'alumnes encara no la sabem. En plena pandèmia, el cost de comprar un respirador era molt clar i el benefici era immediat i palpable: el pacient millorava. En canvi, el fet de tancar les escoles i enviar un milió i mig de persones cap a casa semblava no tenir cap cost i, encara menys, cap conseqüència, més enllà del desgavell -que ja és estructural- de la conciliació familiar.

El curs no serà fàcil. Tant el govern com les escoles i les famílies assumeixen que ben aviat es començaran a enviar grups cap a casa i potser fins i tot a tancar escoles. L'objectiu per al qual sembla estar tothom conjurat és evitar que hi torni a haver un confinament total. Seria, i aquí sí que hi ha arguments, nefast per a milers d'alumnes.

No només sanitàriament serà un curs diferent i punxegut. També perquè els sindicats amenacen amb revolta, perquè es continua arrossegant la clamorosa falta d'inversió i de recursos, perquè el confinament ha posat en relleu la necessitat urgent d'innovar, de reforçar les fórmules d'inclusió social, de renovar la formació del professorat i d'incorporar l'escola -sobretot la pública- com un actor actiu i primordial d'això que entre tots compartim: la nostra societat.

Ahir era un dia per mirar la lletra petita: els horaris, els grups de classe i els alumnes per aula. Avui, a "El matí de Catalunya Ràdio" volem obrir el focus i fer una mirada més àmplia al món escolar. Quin model educatiu tenim i quin volem tenir? Quines mancances té aquest sistema escolar i quines fortaleses? Com s'ha d'enfortir l'escola pública? El coronavirus pot ser, malgrat tot, també una oportunitat de millorar.

Anar al contingut