El matí de Catalunya Ràdio

El coronavirus per comunitats autònomes: dades dels casos confirmats i morts

L'última actualització del nombre de contagis i defuncions per Covid-19 per comunitats autònomes i la seva evolució
Carla Pedret
TEMA:
Coronavirus
Personal sanitari amb una mostra positiva per coronavirus (Foto:Reuters)
Personal sanitari amb una mostra positiva per coronavirus (Foto:Reuters)

Els experts que treballen amb la Generalitat apunten que el pic de la pandèmia del coronavirus podria arribar a finals d'abril, i l'estabilització, al juny. De constatacions, n'hi ha ben poques. D'incerteses, moltes.

Aplanar la corba és l'objectiu comú i el que dona ànims a milions de ciutadans per reduir fins a la mínima expressió les vegades que surten de casa.

La llista d'afectats directament o indirectament per la Covid-19 és, malauradament, llarga, i les pèrdues econòmiques, sense precedents.

Cada dia, responsables dels ministeris de Sanitat, Defensa, Interior i Transports, amb Fernando Simón al capdavant, reten comptes del darrer balanç. El 25 de març, Espanya va superar la Xina en nombre de defuncions per coronavirus, i uns dies després, també en el nombre de casos confirmats, amb més de 100.000.

Què ens diuen les dades i com interpretar-les?

En la lluita contra el virus, les dades marquen el camí cap a l'èxit, però la seva capacitat de dibuixar la realitat depèn molt de la quantitat de tests que es fan.

En aquest sentit, després d'incrementar considerablement el nombre proves de detecció, els Estats Units han passat a ser el país amb més positius confirmats, seguits d'Itàlia, Espanya i la Xina.

En aquesta taula, hi ha les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat per comunitats autònomes. Són dades orientatives, tal com apunta el mateix govern espanyol.

Es pot comprovar el nombre total de defuncions, el percentatge de creixement en les últimes 24 hores, un gràfic de barres amb l'evolució de la darrera setmana i els dies que les morts han trigat a duplicar-se. Les dades es poden ordenar alfabèticament o bé per dies.

Si la xifra de defuncions és petita, el percentatge de creixement pot ser elevat. Per exemple, si una comunitat autònoma tenia dues morts i en un dia en registra dues més, això percentualment es traduirà en un increment d'un 100%.

En canvi, una altra comunitat que hagi passat de 100 a 110 morts només registrarà un augment del 10%.

Casos confirmats de Covid-19

En aquesta taula, hi ha les dades de casos confirmats per comunitats autònomes. Per què especifiquem que són casos confirmats? Els experts asseguren que no es pot saber amb exactitud el nombre de persones contagiades, només aquelles a qui se'ls han fet tests .

El total d'infectats a Catalunya podria ser superior als 200.000, perquè molts gairebé no presenten símptomes, segons un model matemàtic desenvolupat per investigadors de la UPC que també alerta que hi haurà dos pics de la infecció.

Les dades són orientatives i mostren la tendència, però tal com apuntava l'epidemiòleg Antoni Trilla a "El matí de Catalunya Ràdio", les dades plantegen un problema, perquè no tothom es pot fer el test. "La visió és parcial".

Tant la xifra de contagis com la de defuncions poden divergir de les publicades per la Generalitat. S'ha optat per les dades del Ministeri de Sanitat en comptes de les de la Conselleria de Salut, per poder comparar les comunitats autònomes en igualtat de condicions, és a dir, amb dades sobre un mateix període de temps.  

Hi ha moltes maneres de visualitzar les dades sobre el coronavirus i molts càlculs possibles. En aquest cas, s'ha seguit la metodologia d'Our World in Data, una publicació científica que investiga problemes globals com la fam, la pobresa o el canvi climàtic. El seu equip està format per investigadors de la Universitat d'Oxford i tots els seus continguts són Open Source.

ARXIVAT A:
Coronavirus