Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

El ciberassetjament: una altra branca de la violència masclista

Les xarxes socials són una font visible d'assetjament masclista cada vegada més present entre els joves

Clara Castellà / Marta Carreras Actualitzat

El ciberassetjament és una de les branques que també formen part de la violència masclista. Amb l'arribada de les plataformes socials la difusió de fotos i de contingut inapropiat ha augmentat sobretot entre els joves. L'assetjament a les xarxes és el que es coneix com a "ciberassetjament" i té a veure amb assetjar un usuari o grups mitjançant la difusió i viralització de contingut íntim i inapropiat que ataca la persona.

Candela Antón, actriu de la sèrie "Merlí", i Anna Coma expliquen la seva història d'assetjament a "El matí de Catalunya Ràdio". Els casos de la Candela i de l'Anna són molt diferents, però totes dues han patit assetjament masclista a les xarxes socials.

La Candela va començar a utilitzar la xarxa social Twitch durant la quarantena. La plataforma li va permetre crear contingut específic sobre la filosofia i la psicologia per a una comunitat que, com ella afirma, era "molt guai".

Quan va començar el confinament l'actriu diu que va començar a rebre fotografies íntimes de nois a través de diferents xarxes socials i quan feia directes rebia comentaris inapropiats. També trobava perfils que comentaven el seu cos, sobretot els pits.

"Al final vaig haver de deixar-ho perquè no m'estava aportant res bo i el més fort és que quan ho he deixat no m'han tornat a dir res."

La Candela va decidir no denunciar perquè quan era més petita ja li va passar una situació similar que va intentar denunciar als Mossos, però li van dir que no es podia fer res.

" Totes aquestes coses poden passar perquè hi ha un anonimat."

El cas de l'Anna és diferent perquè li va passar en l'àmbit de l'institut. L'Anna explica que hi havia una imatge en què sortien els pits d'una noia que deien que era seva. La imatge es va anar difonent per tot l'institut i tots els seus amics eren coneixedors de la imatge i no li van dir res, es va sentir traïda.

"Quan ho vaig saber vaig començar a buscar quin havia estat el recorregut de la imatge per trobar qui havia començat la mentida."

Va trobar el noi que havia començat a fer viral la foto, que resulta que era un noi del mateix institut que tenia interès en l'Anna.

"Em va dir que la imatge l'hi havien enviat i que li havia recordat a mi perquè la boca s'assemblava. Va anar enviat la foto dient que ens assemblaven fins que van començar a dir que era jo."

Un cop el noi va veure tot el mal que li havia fet li va demanar disculpes, però ella emfatitza que el mal ja estava fet. L'Anna es va trobar en una situació en què no sabia què fer i va decidir anar amb els seus pares a fer una denúncia els Mossos.

"La resposta dels Mossos va ser que denunciar era inútil en el seu cas perquè la imatge no era meva i, a més,  era una mentida que s'havia inventat una persona. Era com denunciar una brama."

Finalment no va denunciar. Amb el consentiment dels Mossos el que sí que va fer va ser fer pública la situació a les xarxes socials: 

"Vaig haver de desmentir a través d'Instagram tot el que havia dit aquest personatge".

Des d'aquell moment ningú més l'ha tornat a molestar amb la imatge.

A l'institut de l'Anna també havien passat altres casos similars. Una noia es va dedicar a fer fotos a una altra en el vestuari d'educació física i després les venia als nois de la classe. L'Anna va descobrir que hi havia una xarxa de nois que es passaven fotos íntimes de les seves companyes i exparelles.

Que els diríeu a aquests nois que fan ciberassatjament?

La Candela diu que els faria entendre que és molt millor quedar amb les persones cara a cara que no pas anar dient mentides per la xarxa.

"Que si els hi agrada una noia que parlin amb ella, no que difonguin contingut íntim de la noia."

L'Anna diu que els explicaria que aquestes coses fan molt de mal, que ataquen la teva privacitat i tens por de ser jutjat pels altres.

"Vaig agafar por per si en un futur aquesta imatge tornava a aparèixer."

Les dues emfatitzen que els nois siguin conscients que darrere d'aquestes imatges hi ha persones i que les persones no són objectes, sinó subjectes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut