El TSJC constata que la nova legislació impossibilita el compliment de la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà a totes les escoles i instituts catalans
ANÀLISI

El català guanya temps a les aules

El govern veu una "primera victòria" en la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de la llei del català a l'escola. I el cert és que amb la nova llei i el decret del català, almenys, ha guanyat temps, perquè el 25% de castellà no s'imposarà de manera generalitzada el curs que ve.

Serà el Tribunal Constitucional qui haurà de determinar si la llei i el decret són constitucionals o no. El Tribunal Superior ho qüestiona però el Consell de Garanties Estatutàries va veure clar que sí que ho són. La maniobra dona aire al govern però no ha apartat els tribunals de les aules.

I tampoc no es pot oblidar que el consens parlamentari del PSC, ERC, Junts i els Comuns també ha tingut un preu: el reconeixement del castellà com a "llengua d'ús curricular i educatiu" per llei catalana. I això implica la introducció d'un "ús més ampli" del castellà, en paraules literals del Consell de Garanties Estatutàries.

En les instruccions que va enviar als centres, Educació va incloure aquest ús del castellà com un requisit. I per tant caldrà veure si, d'entrada, no canviarà res o hi haurà centres que, per complir amb el nou marc, hauran d'introduir igualment més castellà, això sí, amb criteris pedagògics i sense percentatges.

ARXIVAT A:
Educació TSJCImmersió lingüística
Anar al contingut