Després de 6 anys amb tipus d'interès zero, el BCE apuja el preu del diner
Després de 6 anys amb tipus d'interès zero, el BCE apuja el preu del diner
El matí de Catalunya Ràdio

El BCE apuja els tipus d'interès: frenarà la inflació?

L'augment del preu del diner encareix les hipoteques, però premia l'estalvi

Actualitzat

El Banc Central Europeu ha acabat amb sis anys de diner barat, amb l'alça dels tipus d'interès, que passa del 0 al 0,50%. Això ho fa per intentar rebaixar la inflació, que a la UE supera el 8% (a Catalunya és del 9,7%).

Els perills de refredar l'economia

Quan un banc central apuja els tipus d'interès, el que fa és encarir el crèdit i, per tant, dificultar el creixement de l'economia. Posar bastons a les rodes al creixement econòmic.

Per què? Doncs perquè, si endeutar-se és més car, la gent comprarà menys, les empreses invertiran menys i, per tant, l'economia creixerà menys... I els preus baixaran (aquest és l'objectiu del BCE quan la inflació es dispara). 

L'art dels bancs centrals

S'ha d'anar amb molt de compte, perquè, si apuges massa els tipus d'interès potser no és que l'economia creixerà menys... sinó que la faràs caure! És a dir, que si el banc central es passa de la ratlla, pot provocar el que se'n diu una recessió, una caiguda de l'economia.

Si el BCE es passa de la ratlla apujant els tipus d'interès, pot provocar una recessió
Si el BCE es passa de la ratlla apujant els tipus d'interès, pot provocar una recessió (Reuters)

Aquesta és la dificultat de l'art dels bancs centrals: trobar el punt d'equilibri dels tipus d'interès perquè els preus estiguin estables sense provocar bombolles en l'economia ni tampoc fer-la caure en picat.

L'espiral inflacionista

Després de la crisi del 2008 al 2013 hem viscut una dècada d'una inflació baixíssima. Després va venir la pandèmia i tothom pensava que la inflació continuaria molt baixa. Però no. Les fàbriques van tancar i el transport internacional, també.

A l'hora de reobrir, van haver-hi moltes interrupcions en el subministrament de mercaderies. Aquests problemes han fet pujar molt els preus. Si falten productes, els preus pugen.

Una de les causes de l'alta inflació és la crisi de subministraments
Una de les causes de l'alta inflació és la crisi de subministraments (EFE)

 

El BCE no controla el preu del petroli

Després ha tingut lloc la invasió d'Ucraïna, que ha fet disparar el preu de l'energia i els aliments. Però aquí tenim un problema: el que facin els bancs centrals no afecta directament el preu del petroli i del gas.

Els preus energètics es marquen per altres paràmetres com, per exemple, quant petroli es produeix al món.

El BCE no pot controlar factors inflacionistes com el preu del petroli
El BCE no pot controlar factors inflacionistes com el preu del petroli (EFE)

El risc que hi ha és que el BCE no aconsegueixi frenar la inflació, ja que l'energia està desbocada per motius que el BCE no controla. I pel camí, potser provoca una caiguda de l'economia europea.

 

El final dels tipus zero

Des del 2016 tenim a Europa uns tipus d'interès del 0%, cosa que no havia passat mai (un nivell tan baix). Aquests anys, endeutar-se ha estat baratíssim. Lògicament, quan nosaltres hem anat al banc a demanar un crèdit no ens l'han ofert al 0%, però sí a preus molt baixos.

Tots coneixem gent que en els últims anys han firmat una hipoteca amb condicions molt bones. Per què? Perquè el BCE tenia els tipus d'interès al 0%.

Les hipoteques, més cares

Quan els tipus d'interès pugen, demanar un crèdit s'encareix. I això és el que està passant: hipotecar-se o demanar diners serà bastant més car del que ho era fins ara. De fet, les hipoteques ja fa mesos que s'estan encarint, en previsió de la pujada de tipus d'aquesta setmana.

La pujada de tipus d'interès encareix les hipoteques
La pujada de tipus d'interès encareix les hipoteques (EFE)

 

Estalviar tornarà a ser atractiu

La pujada de tipus també implica que tenir diners al banc tornarà a generar interessos. Fa anys, quan posaves els teus estalvis en un banc, aquest et pagava uns diners a canvi. Això fa molt que es va acabar, precisament quan el BCE va posar els tipus al 0%.

Però ara tornarà a ser atractiu estalviar guardant els diners a un dipòsit. De fet, els bancs ja estan llançant ofertes per atreure clients, pagant cada cop més pels dipòsits.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut