El Barça, campió d'Europa
El Barça, campió d'Europa
ANÀLISI

El Barça, campió d'Europa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Les jugadores de Lluís Cortés han fet història: aixequen la Champions per primer cop i converteixen el Barça en el primer club de futbol campió en les dues categories, la masculina i la femenina. 

Campiones d'Europa, campiones en esportivitat (fent el passadís al Chelsea al final del partit) i campiones en perseverança. Fa dos anys, el Barça femení arribava a la primera final de Champions i l'Olimpique de Lió els va passar per sobre, les va escombrar. Una derrota dolorosa, que elles han aprofitat per créixer, consolidar-se i guanyar. Persistents, incansables. Just abans d'aixecar la copa, les jugadores posaven en valor aquella derrota a Budapest per explicar la victòria a Goteborg. Recordaven també els noms de les primeres jugadores del Barça, conscients potser que ara els noms que es recordaran són els seus. 

Alèxia Putellas, Aitana Bonmatí, Vicky Losada, Jennifer Hermoso, Mariona Caldentey, Sandra Paños... que sonin i ressonin aquests noms i la final de Goteborg i el 0-4, i la celebració amb ratafia. És moment de celebrar-ho, i també de remarcar la discriminació del futbol femení. L'oficial i institucional: perquè elles cobren molt -però molt- menys que ells (i segurament, la qüestió del sou és la més vistosa però també és només la punta de l'iceberg, perquè hi ha una discriminació també en les condicions generals que no té cap justificació més enllà de la qüestió de gènere), perquè els mitjans pràcticament no els fan cas, perquè la UEFA les maltracta (ahir no hi havia públic a l'estadi, a la final masculina sí que n'hi haurà), perquè ha costat Déu i ajuda que el Barça hi dediqués recursos i energia i hi fes una aposta real, perquè fa dos dies el president no se sabia els noms de les jugadores estrella ni les acompanyava als partits importants.

Però també la discriminació cultural, d'una societat masclista i miop: perquè encara s'han de sentir dir que el futbol és cosa d'homes; perquè avui a l'hora del pati els nens tornaran a ocupar les pistes per jugar ells a futbol, mentre les nenes i els nens que no volen jugar a pilota s'han de buscar la vida als marges, esquivant xuts desviats i assumint que els conceptes futbol-domini-masculí formen una unitat monolítica.

Tant de bo a partir d'ara això comenci a deixar de ser així i que les imatges de les jugadores del Barça aixecant la Copa d'Europa serveixin perquè, avui mateix a l'hora del pati, més nenes agafin la pilota i juguin a fer gol, o perquè creguin que elles també poden ser futbolistes i demanin als pares que les apuntin a l'equip del barri o del poble on viuen, somiant algun dia arribar a una final com la de Goteborg. 

És una victòria molt important, la d'aquesta Champions. Converteix en referents un grup de jugadores, obre camí i tanca boques. 

Anar al contingut