L'acte de beatificació de Joan Roig Diggle a la Sagrada Família, amb el públic assistent
El matí de Catalunya Ràdio

Dret de culte o sentit comú? Omella defensa que a la Sagrada Família van complir amb les restriccions

L'arquebisbe de Barcelona demana perdó, però deixa clar: "Hem estat responsables"

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La presència de gairebé 600 persones a la Sagrada Família, en la missa de beatificació de Joan Roig Diggle, obre les portes a celebrar altres esdeveniments massius del món cultural o esportiu? El debat és obert. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, recorda que van respectar en tot moment la directriu que, en temps de pandèmia, fixa en un 30% el límit de l'aforament per als actes religiosos.

"La missa estava prevista, ho sabia el govern i tot el món. Demano perdó a la gent que s'ha sentit ferida, no volíem posar nerviós ningú ni anar contra la norma. Hem estat responsables."

Es podria haver ajornat la missa?

Omella recorda que han actuat amb un sentit de "gran responsabilitat" i que sempre han tingut presents les normes sanitàries i les de mobilitat: "Sabíem que només hi podria venir la gent de Barcelona i que la del Masnou, on Roig Diggle va viure molts anys de la seva vida, podria seguir l'acte per televisió, des de casa seva".

"La comunió la vam fer com sempre, amb mascareta, aplicant el gel i donada a la mà. Podríem haver arribat, d'acord amb les restriccions, a un aforament de 800 persones. A la Sagrada Família vam guardar les distàncies, es veu a les imatges."

 

L'arquebisbe de Barcelona reconeix que els familiars de les persones que han perdut la vida durant la pandèmia es poden sentir ofesos perquè han hagut d'acomiadar-los "de males maneres". No obstant, posa en valor que, en el seu dia, l'Església va tenir el gest de fer una missa televisada que va tenir el reconeixement de molta gent.

"No encertem mai a la vida, tots ens equivoquem, demanem perdó i ho intentem arreglar. Trobarem una solució i demano que avancem junts, respectant les diferents maneres d'opinar i de viure."

Teatres tancats: un greuge comparatiu?

La celebració religiosa va comptar amb la presència de tres càrrecs de l'Ajuntament i la Generalitat: Albert Batlle i Khalid Ghali, de l'Ajuntament de Barcelona, i Xavier Bernadí Gil, del Departament de Justícia. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle,reconeix que era conscient que la celebració formava part de les excepcions fixades per al confinament: "No em va fer la impressió que es conculquessin les normes sanitàries".

"Entenc la reclamació dels diferents sectors, ens sentim solidaris. Hem vist imatges de manifestacions en què hi havia moltes més persones, sense observar les mesures de seguretat que es veien a la Sagrada Família."

 

Dret de culte o sentit comú?

La dicotomia ha estat ben present a la "Taula d'anàlisi" del programa conduït per Laura Rosel, en què s'ha posat de relleu la següent reflexió: "Si l'objectiu de les mesures restrictives passa per limitar la mobilitat, l'argument d'Omella que complien amb les directrius sanitàries, està justificat?" Una de les opinions que hem sentit, la de Ferran Espada, director de Públic.

"L'acte té tres pecats: l'egoisme, l'ostentació i la supèrbia de l'arquebisbe, que no ha posat cap propòsit d'esmena. El seu interès per fer l'acte ha passat al davant de la seguretat de les persones."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Sagrada Família Religió

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut