Dos hospitals catalans entre els millors del món. Per Laura Rosel
UCI de l'hospital Clínic (ACN)
ANÀLISI

Dos hospitals catalans entre els millors del món

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Avui ens ha cridat l'atenció un titular de la revista Newsweek, que s'edita a Nova York i és una capçalera de referència. Publica el rànquing dels millors hospitals del món: una llista amb 2.000 centres de 25 països que destaquen per l'excel·lència en els tractaments mèdics, les cures d'infermeria i l'ús de la tecnologia. El rànquing s'elabora a partir de la suma d'enquestes a professionals del sector, indicadors de satisfacció de pacients i l'anàlisi dels indicadors de rendiment mèdic.

N'hi ha dos de catalans, entre els 100 primers: el Clínic, en la posició 38, i el Vall d'Hebron, a la 99. El millor reconeixement és el propi, el de casa, però quan el reconeixement ve de fora, l'autoestima i l'autoconfiança milloren. Passa amb les persones i passa amb les institucions. 

Que el sistema sanitari públic català és potent i de qualitat potser ens ho creiem poc. Cal, de tant en tant, que de fora ens ho diguin. Un crèdit que contrasta molt amb la realitat dels treballadors de la sanitat. Les infermeres, per exemple, que han vist com la pandèmia les obligava -una vegada més- a plantar-se en primera línia sense que s'hagi avançat gens ni mica en cap de les millores laborals que reivindiquen des de fa anys. 

El 70% de les infermeres tenen contractes temporals, sous base de mil euros, amb una ràtio de professionals per pacient que les desborda, sense plans de prejubilacions i sense promoció interna. Ens ho explicaven a "El matí" fa uns dies: vam dedicar una hora de ràdio de servei públic a escoltar un dels col·lectius imprescindibles en la lluita contra el coronavirus.

La pandèmia ha demostrat que, a més de curar, les infermeres son indispensables per cuidar. En l'últim any, les infermeres han hagut de donar-ho tot en la vessant assistencial; s'han hagut de desdoblar per posar en marxa el pla de vacunació, i han estat fonamentals també en la recerca i la investigació. I no se senten reconegudes: ni econòmicament ni socialment. 

Tenim els millors hospitals. Faríem bé de tenir també el millor tracte pels professionals que els fan rutllar.

Anar al contingut