Denuncien la UAB a Treball: desenes de professors substituts sense contracte
La Universitat Autònoma de Barcelona assegura que són pocs casos, i que quedarà resolt en pocs dies
El curs universitari ha començat amb desenes de classes buides a la Universitat Autònoma de Barcelona. Hi ha diversos professors afectats --entre una vintena i una quarantena-- segons el rectorat. Força més segons els professors afectats i els sindicats, que segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio", han presentat denúncia a Inspecció de Treball.
Contactada per Catalunya Ràdio, la universitat diu que és una qüestió en vies de resoldre's, que la setmana que ve tothom haurà signat. I afegeixen que dels 380 professors substituts previstos, aquests dies s'han firmat 290 contactes, i que els que falten per firmar són, segur, menys de mig centenar. Els afectats, però, repliquen i expliquen que hi ha força més persones que encara no han firmat. El rectorat es defensa i sosté que, malgrat que alguns contractes estiguin pendents de firmar, tal com va avançar el Diari Ara, els professors substituts estan donats d'alta i el contracte serà amb data 1 de setembre.
El professor del Departament de Filologia Catalana Marc Guevara assegura a "El matí de Catalunya Ràdio" que són molts els que estan en la seva situació a tota la UAB. I posa aquest exemple gràfic de què ha passat amb una sola matèria.
Som 4 persones que portem una assignatura. De quatre, tres no hem signat encara. I així no podem començar el curs.

Guevara, que aquesta setmana haurà deixat de fer gairebé 6 hores de classe, explica que en les darreres hores li ha arribat el contracte. Però hi veu trampa: el contracte data del dia 12 i no del dia 1, quan va començar a treballar.
Com la majoria de companys, vaig començar a treballar el dia 1. He fet reunions, he contestat correus, he anat presencial a l'Autònoma. I em volen pagar des del dia 12. No em pagaran aquests 11 dies.
Per què passa això, aquest any?
Perquè s'aplica la nova llei d'universitats, la LOSU -- la Llei Orgànica del Sistema Universitari --, aprovada fa mig any per reduir a la meitat el nombre de docents temporals, que no podrà superar el 20%. També es pretenia recuperar la funció original del professorat associat, un professional extern que aporta la seva expertesa a la docència. Alguns d'aquests professors i sindicats es queixen que aquesta universitat, l'Autònoma, està fent una aplicació molt dràstica de nova normativa i que això està portant-los a aquesta situació, cosa que, asseguren, no passa en altres universitats del país.
Fins l'any passat hi havia a l'Autònoma 1.700 associats. D'aquests, un de cada quatre ha passat a ser substitut a partir d'aquest curs. Ho hem demanat a la universitat i diuen que són exactament 380. El resultat, sigui com sigui: centenars d'alumnes sense classe. L'exemple el posa un noi que prefereix no dir el seu nom.
Vaig començar la universitat dimarts. Doncs bé, el primer dia vaig poder fer només una de les dues classes previstes. L'endemà, només una de tres. He arribat a fer 1 hora i mitja de camí fins a la universitat per, allà, fer només 45 minuts de classe.
El català, llengua de segona a la universitat?
Plataforma per la Llengua denuncia a X, l'antic Twitter, que la Universitat Autònoma de Barcelona fa un màster totalment en castellà, en contra de la normativa catalana i universitària. Un alumne va contactar amb la universitat per demanar informació sobre el màster propi de la UAB sobre Metodologia de la Investigació: Disseny i Estadística en Ciències de la Salut. Ell s'hi va adreçar en català. La resposta la va tenir en castellà. Ell va insistir i va demanar la informació en català i, de passada, també va preguntar en quin idioma s'impartien les classes. La resposta, és clara: "Tot, absolutament tot, ho fem en castellà".
eren "de tot l'estat espanyol i estrangers" i que "feia 40 anys que feien aquests cursos i sempre havien sigut en castellà". 🤦♂️ pic.twitter.com/oNSJX5QQwR
Plataforma per la Llengua (@llenguacat) September 13, 2023
El noi va insistir i va demanar que per què. La resposta també és clara. Aquest és l'únic màster d'aquest tipus que es fa a tot l'Estat, i un de cada tres alumnes són estrangers. Fa 40 anys que es fan els cursos i sempre han sigut en castellà. Plataforma per la Llengua avisa que s'incompleix el pla de llengua de la UAB i la normativa. L'Autònoma defensa que això passa a totes les universitats catalanes, que es fa amb molts màsters propis que no són oficials, i que passa tant en castellà com en anglès.
- ARXIVAT A:
- Educació