
Dels Beatles als Sex Pistols: sèries sobre música i concerts
Una tria amb jazz, punk i la indústria musical com a protagonistes
"Daisy Jones and The Six"
A quina plataforma? Amazon Prime
De què va? La banda és fictícia, però està inspirada en Fleetwood Mac. Per tant, s'ambienta als anys 70 i comença quan els membres d'un grup de rock que havia tingut molt d'èxit, però es van separar accepten fer un documental sobre la banda. Això porta la sèrie a explicar com van arribar a l'èxit i com es va trencar el grup.
La química entre Riley Keough (neta d'Elvis Presley) i Sam Clafflin és molt bona i té bons temes propis i l'únic que li falla són els recursos estil documental que de vegades fa la sensació que entorpeixen el ritme de la història.
"Treme"
A quina plataforma? HBO Max
De què va? És una sèrie on la música té un paper molt important perquè se situa a Nova Orleans després de la tragèdia de l'huracà Katrina. Mostra com la música, que està molt arrelada a l'estil de vida dels personatges, té un poder curatiu i de resistència col·lectiva.
La sèrie toca molts altres temes relacionats amb la vida a Nova Orleans, perquè David Simon vol que ens sentim dins de la ciutat, però la música ho envaeix tot. I, a més, la sèrie compta amb músics locals de molt de talent i seqüències musicals llargues.
"Mozart in the jungle"
A quina plataforma? Amazon
De què va? La següent és per als qui gaudeixen amb la música clàssica. Una sèrie inspirada en el director Gustavo Dudamel. Explica la història d'un director de molt prestigi, però també molt excèntric, que es posa al capdavant de l'orquestra Filharmònica de Nova York.
L'actor Gael Garcia Bernal interpreta el director, però és una història coral que fa una mirada al funcionament del dia a dia d'una orquestra i els seus reptes posant l'èmfasi en la relació entre els seus membres i combinant drama amb sentit de l'humor. El mateix Gustavo Dudamel hi va fer un cameo a la 2a temporada.
"The Eddy"
A quina plataforma? Netflix
De què va? Sèrie per als que prefereixin escoltar jazz. Compta amb Damien Chazelle (La La Land) com a director dels dos primers episodis. És una sèrie ambientada en un club de jazz en un barri modest de París i explica les dificultats del seu propietari per tirar endavant.
El millor de la sèrie són les seqüències musicals, molt llargues, i el drama social, que és el to predominant. Per contra, hi ha una trama criminal desafortunada que no encaixa amb la resta. Malgrat això és una bona sèrie on deixar-se caure per escoltar bona música.
"We are ladyparts"
A quina plataforma? Filmin
De què va? És una estrena molt recent i que té com a protagonistes un grup de noies musulmanes que forma una banda de punk. És una comèdia molt divertida que pot recordar Derry Girls i que parla de la necessitat de les seves protagonistes de desafiar el que tothom espera que elles siguin com a dones i musulmanes.
Les actrius interpreten les cançons de la sèrie, que, a més, tenen unes lletres sensacionals. És un dels descobriments d'aquest any.
"Pistol"
A quina plataforma? Disney+
De què va? Continuem amb el punk. És una sèrie biogràfica sobre els Sex Pistols. Compta amb Danny Boyle com a director de tots els episodis i amb el rebuig de John Lydon (més conegut com a Jonnhy Rotten).
Probablement pel fet que no n'ha vist ni un cèntim. Justament l'actor que l'interpreta a ell, Anson Boon, és el millor de la sèrie, que penso que transmet l'esperit del que va ser la revolució musical i social que el punk va suposar al Regne Unit dels 70. Podria haver estat una mica més crua, això sí. Si la voleu mirar, feu-ho ara perquè divendres ve desapareix de Disney+.
"The playlist"
A quina plataforma? Netflix
De què va? Sèrie sueca sobre la indústria musical. Ara que parlàvem de revolució, segurament la més important de la indústria musical és el que ha representat Spotify. En aquesta sèrie s'explica com es va crear aquest servei, però es fa canviant el punt de vista, de manera que, a més de la mirada del fundador de Spotify, també hi ha el de les discogràfiques, dels advocats experts en drets d'autor, dels programadors i dels músics, entre d'altres. Un retrat polièdric que acaba reflexionant, en general, sobre les conseqüències que tenen les "revolucions tecnològiques".
"Watch the sound"
A quina plataforma? Apple TV+
De què va? És una sèrie documental sobre un aspecte en què sovint no ens fixem, que és la tecnologia que els productors utilitzen per donar forma a la música. Està conduïda pel productor Mark Ronson (productor d'Amy Winhouse, entre d'altres) i obre converses fascinants sobre l'obsessió pel so.
Per trobar un so diferent, que transmeti alguna cosa concreta... Es parla de sintetitzadors, samplers o l'autotune, amb convidats com Paul McCartney, els Beastie Boys o Dave Grohl. Sembla de nínxol, però enganxa molt.
"Song exploder"
A quina plataforma? Netflix
De què va? És una sèrie documental que prové d'un podcast en què es deconstrueixen cançons separant-ne totes les parts. Es compta amb el músic o banda que la va compondre, de manera que poden explicar com se'ls va ocórrer cadascun dels elements.
L'interès depèn inevitablement de si t'agrada molt o poc la cançó en qüestió, és clar. Però n'hi ha que estan per sobre d'això. Hi ha un episodi dedicat a Losing My Religion, de R.E.M., que és espectacular.
"Get back"
A quina plataforma? Disney+
De què va? Sèrie documental dels Beatles. De vegades sembla que fer música sigui una cosa increïblement emocionant tota l'estona (la ficció també és això). Però també pot ser una feina de posar-s'hi i anar picant pedra fins que surten els temes.
L'actitud d'anar a l'oficina que tenen els Beatles en aquest documental explica molt bé això. Estan farts dels uns dels altres i de ser els Beatles... excepte moments concrets en què connecten i surten cançons meravelloses. I a sobre hi ha tota a part del concert al terrat, que és en si sola una història fantàstica plena de personatges secundaris peculiars.