Del referèndum unilateral, al referèndum pactat en 4 anys
1O: Recompte de vots del referèndum (Reuters)
ANÀLISI

Del referèndum unilateral al referèndum pactat, en 4 anys

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Els dos grans partits independentistes arriben a l'aniversari de l'1 d'Octubre apostant obertament per una consulta acordada per substituir el mandat polític del referèndum del 2017. ERC i JXC coincideixen en això... i en poca cosa més. I marquen distàncies de la via de "tirar pel dret" de la CUP.

Un posicionament que coincideix amb l'aniversari de l'1-O. El "mandat polític" d'aquella votació s'havia d'implementar després del 155 però no s'ha concretat mai, com tampoc s'ha concretat quin és "l'embat democràtic", ni com ni quan s'havia de "materialitzat la República". La capacitat del procés de crear eslògans i marcs mentals continua sent imbatible tot i que passin els anys. Un pas dels anys que va fent que tot s'assenti i això permet veure amb més nitidesa l'abast de l'impacte de l'1 d'Octubre.

Va ser un acte polític sense precedents, un acte de desobediència massiu, una batzacada que va impactar en la política i en la memòria col·lectiva, i que va tenir conseqüències polítiques, judicials i emocionals.

Polítiques. Tot un govern a la presó o a l'exili, l'aplicació del 155, els 100 anys de presó, les inhabilitacions i el desconcert posterior dels partits independentistes, que encara dura, amb inèrcies corrosives entre ERC i Junts.

Judicials. Encara actives. Amb l'1 d'Octubre arrencava una gran ofensiva judicial per perseguir els responsables del referèndum. El poder judicial va activar una maquinària amb capacitat de polvoritzar un planeta sencer, com l'Estrella de la Mort.

Les conseqüències de l'1-O han passat per 17 jutjats de Barcelona, 6 de Tarragona, 3 de Lleida i 4 de Girona a més del Tribunal Superior de Justícia, l'Audiència Nacional, el Tribunal de Comptes, el Tribunal Suprem i el Constitucional.

També és llarga la llista de delictes que s'han imputat: una vintena. Des de rebel·lió i sedició, a dany informàtic, passant per atemptat a l'autoritat i desordres públics.

Més de 150 persones continuen pendents de passar pels jutjats. També desens d'agents han de passar pels jutjats, la majoria per presumptes lesions o lesions lleus. Això sí, la cúpula policial que va ordenar les càrregues ni s'ha assegut ni està previst que s'assegui al banc dels acusats.

Conseqüències emocionals. L'1 d'Octubre una descàrrega elèctrica va recórrer el país, els cors i els estómacs de milions de persones: els nervis de la nit abans, amb famílies fent guàrdia a les escoles i als punts de votació, les urnes que apareixien abans que sortís el sol i que corrien de braços en braços per arribar a les taules, els cops de porra que retronaven arreu, els crits, les pilotes de goma, el recompte... i l'endemà, i l'endemà de l'endemà, quan tot es va anar desbaratant.

Han passat quatre anys i la ferida encara supura.

Anar al contingut