De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
L'esport majoritari també dona joc als guionistes de ficció que tracten el tema de maneres molt diferents
De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
Els 80 i 90 José María García i José Ramon de la Morena mantenien un intens el duel radiofònic
El matí de Catalunya Ràdio

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol

L'esport majoritari també dona joc als guionistes de ficció que tracten el tema de maneres molt diferents

Actualitzat
TEMA:
Sèries

1. "Reyes de la noche" (Cristóbal Garrido, Adolfo Valor, Carlos Therón i Adolfo Valor, 2021)

S'inspira en el duel radiofònic que van mantenir José María García, més conegut com El Butanito, i José Ramon de la Morena a la dècada dels 80 i 90.

De què va? Només s'hi inspira: no és una recreació del que va passar. Agafa la rivalitat com a punt de partida, canviant els noms dels personatges i tot, per fer un retrat, amb molt d'humor, dels egos desproporcionats als mitjans de comunicació.
Hi ha un personatge que no té escrúpols i ho fa tot per l'audència. L'altre vol fer les coses de manera diferent, però acabarà havent de fer el mateix si no vol perdre el duel i que li tanquin el programa. Hi ha de fons un debat sobre ètica periodística que fa que la sèrie sigui interessant més enllà del futbol.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
Miki Esparbé i Javier Gutiérrez interpreten els protagonistes ('Reyes de la noche')
 

El més interessant: Destaquen els dos actors protagonistes: Miki Esparbé i Javier Gutiérrez. Tots dos aconsegueixen fer interpretacions que recorden a les personalitats en les que s'inspira la sèrie sense caure en la caricatura.
A quina plataforma: Movistar+

2. "Home ground" ( Aril Andresen, 2018)

El retrat del món del futbol i com a retrat d'una dona que no es rendeix.

El punt fort: Uneix futbol i feminisme.
De què va? La protagonista és una entrenadora d'un equip femení de futbol que ho ha guanyat tot. Per una circumstància concreta li proposaran posar-se al capdavant d'un equip de la primera divisió masculina. Inicialment rebutja l'oferta, perquè sap que implicarà la lluita contra una condescendència vers el futbol femení i vers els mèrits esportius de les dones, en general que està instal·lada en els fonaments de la cultura futbolística de molts aficionats i també dins del món de l'esport.
Arrenca amb una entrevista que li fan a la televisió on es fa evident que no se la prenen seriosament malgrat que el seu palmarès com a entrenadora és ple de victòries. Però finalment accepta l'oferta.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
La protagonista entrena un equip de la primera divisió masculina ('Home ground')

El més interessant: La sèrie treballa molt bé l'oposició frontal que es troba en tots els àmbits possibles. Tant fora de l'equip, amb els periodistes que no se la prenen seriosament, com dintre, amb els jugadors que són els primers que no volen que els dirigeixi.
Atenció a: En particular hi ha un jugador, que aspirava a ser entrenador, amb qui ella mantindrà un cara a cara. Està interpretat per un ex futbolista, John Carew, conegut per haver jugat al València.
A quina plataforma: Filmin

3. "El presidente" (Armando Bo II i Pablo Larraín, 2020)

Qui i com s'endú els milions de beneficis que genera el negoci del futbol?

El punt fort: En l'ús de la veu en off que explica la màquina de fer diners que és el futbol recorda "House of Cards", però és molt més estripada i passada de voltes.
De què va? La sèrie ho explica basant-se en l'escàndol del FIFA Gate, que es va destapar al 2015, i a través de la història del president d'un petit equip de futbol xilè, Sergio Jadue, que entra en un entramat de corrupció. El mitjà és el seu càrrec a la Confederació Sud-americana de Futbol, controlat per altres presidents com ell que es pensen que podran fer-ne el que vulguin, com si fos un titella.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
'El presidente' és una producció colombiana i xilena ('El presidente')

El més interessant: La sèrie, de producció colombiana i xilena, explica amb un to molt divertit i carregat de mala intenció l'ascens d'aquest personatge i tots els que l'envolten.
Atenció a: Sense ser una sèrie excepcional, el que explica és interessant i el sentit de l'humor que utilitza fa que sigui lleugera.
A quina plataforma: Amazon Prime Video

4. "Ted Lasso" (Bill Lawrence, Jason Sudeikis, Brendan Hunt i Joe Kelly, 2020)

L'haurien de prescriure els metges, i no els crítics com jo. Perquè és una injecció d'optimisme i vitalitat.

El punt fort: El protagonista és un entrenador que no en té ni idea de futbol, però sí una capacitat al·lucinant per ignorar les crítiques que li cauen de tot arreu.
De què va? Ell accepta posar-se al capdavant d'un equip de la primera divisió de la lliga anglesa. Sembla que visqui en una bombolla on no sigui conscient dels punyals que li cauen en damunt, però en realitat és el més savi de tots.
​Ell tria no perdre el somriure i l'amabilitat, passi el que passi. I poc a poc es va ficant a tothom a la butxaca, incloent també els espectadors. Mentre perd els partits al camp, guanya els partits del vestuari, que per ell són els més importants.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
Un entrenador que no en té ni idea de futbol és el punt de partida d'aquesta sèrie ('Ted Lasso')

El més interessant: A banda de la filosofia que envolta el protagonista, la sèrie és una comèdia excel·lent on treu punta al món del futbol.
Atenció a: Té secundaris fantàstics, com Jaime Tarttt, una mena de Cristiano Ronaldo cregut, o Dani Rojas, un jugador supermotivat, o Roy Kent, el futbolista veterà que ja no és el que era.
A quina plataforma: Apple TV+
 

5. "Match" (Martin Lund, Liv Karin Dahlstrom, 2018)

Una paròdia de la capacitat que té el periodisme esportiu de fer sonar com una cosa èpica qualsevol nimietat.

El punt fort: La sèrie fa servir recursos habituals de la transmissió esportiva com la repetició de la jugada i solucions gràfiques ara com l'esquema del terreny de joc.
De què va? És una comèdia molt divertida sobre un noi força desastrós que intenta buscar parella... però amb la particularitat que tot el que fa està narrat per uns periodistes esportius que l'acompanyen a tot arreu i ho comenten tot en clau futbolística. L'animen quan sembla que està a punt d'aconseguir una cita, es posen les mans al cap quan fracassa i analitzen les diferents tàctiques.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
'Match' fa servir recursos habituals de la transmissió esportiva per a les aventures romàntiques ('Match')

El més interessant: També funciona com a comèdia romàntica, enganxant episodi a episodi més enllà de la sorpresa inicial del format.
Atenció a: La intensitat que fan servir contrasta amb la cara de peix bullit del protagonista, que és més aviat propens a marcar-se gols en pròpia porteria.
A quina plataforma: Filmin

6. "The English game" (Julian Fellowes
, 2020)

El futbol serveix per dur a terme un xoc de classes, un tema recurrent en el drama d'època.

El punt fort: Al darrere de la sèrie hi ha Julian Fellowes, el creador de Downton Abbey, que se sent molt còmode amb aquesta mena de trama.
De què va? Una sèrie d'època situada a l'Anglaterra de finals del segle XIX, que explica els orígens del futbol, que retrata com un esport dominat per la gent benestant, i proposa un duel entre un equip de clase alta d'una universitat de prestigi i un equip dels treballadors d'una fàbrica.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
'The English game' explica els origens del futbol, a l'Anglaterra de finals del s. XIX ('The English game')

El més interessant: Imagineu un duel futbolístic entre la família Crawley per un costat i els seus criats per l'altra i us fareu una idea de la sèrie. Combina trames habituals del drama d'època, relacionades amb la vida diària dels personatges, amb l'evolució del futbol com a esport.
Atenció a: És una sèrie correcta en molts aspectes, i justa pel que fa a les interpretacions, però única en la seva proposta.
A quina plataforma: Netflix

En producció
"Maradona: sueño bendito" (Alejandro Aimetta, 2021)

Es cou una sèrie biogràfica sobre Maradona que s'ha d'estrenar aquest any i ja està renovada per dues temporades.

De què va? Ha d'explicar la vida de Maradona sencera, des dels seus inicis a l'Argentinos Juniors fins a la seva participació al Mundial de Sud-àfrica.

De Ted Lasso, a Maradona o El Butanito, grans sèries sobre futbol
'Maradona: sueño bendito' (Amazon)

Atenció a: En algun moment retratarà també el seu pas pel Barça, tot i que al tràiler no apareix.
A quina plataforma: Amazon

ARXIVAT A:
Sèries

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut