De ruta per la Noguera Pallaresa, entre el pont de Perosa i el pont de Montgosso (Gerard López)
El matí de Catalunya Ràdio

De ruta per la Noguera Pallaresa: entre el pont de Perosa i el pont de Montgosso

Un recorregut refrescant i planer de 7 quilòmetres per a tots els públics

Actualitzat

A tocar de la Vall d'Aran, al voltant de la Noguera Pallaresa, s'amaga el bosc de Bonabé, un dels boscos d'avets més ben conservats del país. El riu fa pocs quilòmetres que ha nascut al pla de Beret, i la ruta té absolutament de tot: salts d'aigua, prats i boscos amb avets immensos. A més, la ruta ofereix un patrimoni històric molt ric que inclou sorpreses i agermanaments culturals.  

El recorregut és de 7 quilòmetres, que es fan en unes dues o tres hores, aproximadament, per un camí planer i per a tots els públics. Aquesta ruta circular té un desnivell de 104 metres i també es pot fer amb bicicleta.

D'Isil al refugi del Fornet

La ruta comença més amunt, però si tenim ganes de caminar, podem començar a Esterri d'Àneu. Allà, agafem la carretera que porta a Isil fins que arribem al primer punt de referència, el refugi del Fornet. Aquí podrem deixar el cotxe i començar a pujar per una pista de terra, en paral·lel al riu. Però hem d'anar amb compte perquè, a partir d'aquest punt, hi ha algunes restriccions de vehicles.

El passeig val molt la pena. Només són uns cinc quilòmetres i una horeta de caminada per un camí planer. Durant tot l'any podem veure-hi vaques, prats, caminets i bordes. I als estius, també hi ha pols, tot i que aquest any una mica menys perquè han prohibit el pas de motos.

Refugi del Fornet (Gerard López)

Del refugi del Fornet al pont de la Perosa

Al cap d'uns cinc quilòmetres del refugi del Fornet és on comença aquesta bonica ruta circular. Aquest pont i pàrquing és el nostre punt de sortida. Agafem el camí pel costat del pàrquing i, amb el riu a la nostra esquerra, anem tirant amunt.

Durant aquest recorregut, podrem gaudir d'aigua, avellaners, avets, prats… I de tant en tant anirem creuant alguns barrancs i torrents: el torrent de la Tinta, el de Clavera, el de Raspamala i, finalment, el barranc de Montgosso. Aquest últim és el més planer i fàcil de travessar.

Barranc de la Tinta (Gerard López)

El bosc de Bonabé

A partir del barranc de Montgosso arribem a un pont. Si en lloc de travessar el pont continuem riu amunt, estarem remuntant la Noguera Pallaresa i entrarem a la Vall d'Aran.

Però el que fem es creuar el pont i començar la tornada, ara ja per l'avetosa. Tornem per la pista que baixa de Montgarri, gaudint de grans avets, i acabem de nou al punt de sortida: el pont de Perosa. A l'altura d'aquet pont, fixeu-vos que a mà dreta hi ha una construcció abandonada: la serradora de la Matussière, les restes d'una antiga fàbrica. La Matussière va ser una gran serradora que va estar operativa a principis del S.XX i transportava la fusta a través d'un aeri fins al port de Salau. Ara ja no en queda res, només el tesitimoni de les runes.

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut