El Matí de Catalunya Ràdio

De ruta pel Berguedà: Fem la Via del Nicolau, per Bagà i Guardiola de Berguedà

Una passejada planera i familiar que segueix el traçat d'un antic ferrocarril.

Actualitzat

Al Prepirineu, al Nord del Berguedà, s'hi troba aquesta bonica ruta, molt coneguda pels veïns de la zona, que ens passeja per les immillorables vistes de Bagà i de Guardiola de Berguedà. Es una ruta ideal per fer amb família, però també per a practicar esport, ja que segueix un traçat ferroviari i va baixant en paral·lel al riu. Es tracta d'un trajecte tranquil i ben indicat que té de tot: discorre gairebé tota l'estona sota bosc de pi roig i inclou túnels, un pont penjat, tanques de seguretat i xarxes de recollida de pedres.

 

El recorregut és de 12,2 quilòmetres d'anada i tornada, que es fan en unes dues o tres hores, aproximadament, per un camí planer i familiar que no és circular. Tot depèn de si decidim començar a Bagà o tres quilòmetres més amunt, a Sant Joan de l'Avellanet. La ruta té un desnivell de 104 metres i en podem fer una part amb bicicleta.

 

De Sant Joan de l'Avellanet a Bagà

Si teniu ganes de caminar, podeu començar la ruta en aquest punt, a Sant Joan de l'Avellanet. L'arribada és fàcil: Un cop a Bagà cal buscar la carretera de Gisclareny, i al cap de pocs quilòmetres, trenquem a l'esquerra fins a l'Eco-Museu de Sant Joan de l'Avellanet. A partir d'aquí, tot està ben indicat. Es tracta de caminar i gaudir: passem per alguns ponts per salvar algun desnivell de pedra i descobrim alguns rètols que ens descobreixen les muntanyes que tenim al voltant.

 

El carrilet de Tomàs Nicolau / Foto: Gerard López

Aquest tram té una sorpresa. A mig camí, després de creuar per un pont penjant, trobem un tros de ferrocarril i una vagoneta de principis de segle que transportava la llenya de la muntanya. Es tracta d'un carrilet que va impulsar l'empresari Tomàs Nicolau, d'aquí el nom de la ruta: La Ruta del Nicolau.

 

De Bagà a Guardiola de Berguedà

Si continuem el camí, trobarem alguns túnels i un camí ample i suau, que ens porta a Bagà. Passem per un tros de carretera asfaltada i després la ruta ens torna a portar per un caminet bonic, agradable i ben indicat. Continuem amb el riu al costat i fem un descens suau fins que arribem al tram final, a Guardiola de Berguedà. A partir d'aquí, continuem carrers avall seguint els indicadors, creuem el riu Bastareny i acabem a la plaça de l'església, que és el final "oficial" de la ruta la "Via del Nicolau"

Vistes al riu Bastareny / Foto: Gerard López

 

ARXIVAT A:
Turisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut