Les vistes durant aquesta ruta són espectaculars
Les vistes de la ruta entre Llaés i Milany són espectaculars (Gerard López)
El matí de Catalunya Ràdio

De ruta entre castells al Ripollès: Llaés i Milany

Dos castells del segle X amb unes vistes espectaculars de carenes i balmes

Actualitzat

Al sud del Ripollès, els castells de Llaés i Milany vigilaven l'horitzó meridional durant l'edat mitjana. Ara tenen dos presents totalment diferents, que es poden descobrir en una ruta ideal per a una escapada de cap de setmana.

El recorregut és de 14 quilòmetres que es fan en unes cinc hores i mitja, aproximadament. Aquesta ruta circular té un desnivell de 590 metres i també es pot fer amb bicicleta, tot i que amb més dificultat.

El recorregut connecta el castell de Llaés amb el castell de Milany, tot passant per l'ermita de la Cau i torna per les balmes de les Fleus i del Teixidor. Al camí hi ha zones boscoses amb pi roig, alzines, roures, faigs i molt bones vistes del Prepirineu i el Pirineu gironí.

El castell de Llaés

Aquest és el nostre punt de sortida i hi podrem arribar per la C-17, fins a Sant Quirze de Besora, i després agafant la BV-5227. Creuem Santa Maria de Besora i, quasi al final, agafem un trencall a l'esquerra amb un rètol que ja ens indica Llaés. Seguim aquesta carretera fins a arribar als peus del castell de Llaés, a uns 1.000 metres d'altitud, el nostre punt de partida.

El castell de Llaés o església de Sant Bartomeu és una construcció elevada sobre una muntanya que domina tot aquest antic municipi i parròquia, ara dependent de Ripoll. Deixarem el cotxe aquí i sortirem agafant el camí que puja cap al castell.

Vista del castell de Llaés des de sota (Gerard López)

El camí per la carena

Des d'aquest castell, ara restaurat i que funciona com a casa de turisme rural, sortirem pel camí del castell, que enfila cap a Milany. És un camí molt bonic, on ara podrem veure com la papallona del boix està fent emmalaltir aquests arbustos.

La pujada ens farà arribar fins a l'ermita de la Cau. Mentre hi arribem podrem veure les fagedes a la part obaga. Un cop arribem a l'ermita, passarem a caminar per la carena, on ja tindrem panoràmiques tota l'estona fins a arribar al castell de Milany.

El castell de Milany

Situat a 1.570 metres d'altitud, és un dels més alts de Catalunya. Des d'aquí podem veure molts pics del territori català: el Puigmal, la Vall Fecunda, el Bisaura, Bellmunt, els pics del Pirineu oriental i, de lluny, el Montseny i Montserrat.

Malauradament, aquest castell està en ruïnes, però les vistes són espectaculars. Aquest castell formava part del comtat de Besalú al segle XII.

Malauradament, el Castell de Milany està en ruïnes.
Malauradament, el castell de Milany està en ruïnes (Gerard López)

El camí per les balmes

La tornada la farem baixant pel vessant sud, passant per les balmes de les Fleus i de Teixidor. Per aquest camí que passa per la vall, a mitja baixada, primer trobarem la de les Fleus i, tot seguit, la de Teixidor, que té restes de cases i de les estances que utilitzaven els pastors.

La balma de Teixidor és la més gran d'aquest recorregut (Gerard López)

El tram final fins a Llaés és una pista ampla sense cap mena de dificultat. Arribats de nou a Llaés, podrem visitar el poble on haurem deixat el vehicle per completar la ruta.

Una de les singularitats d'aquest poble és el Panteó de Llaés, monument dedicat als 72 carrabiners de l'exèrcit liberal morts pels carlins en la 3a Guerra Carlina.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut