La sèrie és particularment memorable per la interpretació de l'actor Evan Peters
"Dahmer" té un primer episodi molt eficaç, que presenta l'assassí amb un ritme intencionadament lent
El matí de Catalunya Ràdio

"Dahmer", la història absorbent i hipnòtica d'un assassí en sèrie

Una vida real i sinistra en una estrena que ja era la número 1 a Netflix en 24 hores, acompanyada d'altres novetats basades en fets reals

Actualitzat

"Dahmer"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Netflix

De què va? És el millor que ha fet Netflix en molt de temps i la recomanació boca-orella ha corregut com la pólvora. La sèrie explica la història d'un assassí en sèrie i es diu Dahmer: ja pots anar preparant l'estómac per digerir-la. Quan van atrapar aquest senyor i van escorcollar el seu pis, van trobar restes humanes a gairebé tot arreu. No li quedaven llocs per anar emmagatzemant òrgans de les seves víctimes. Fins i tot tenia un barril d'àcid on dissoldre els seus cadàvers.

La sèrie és particularment memorable per la interpretació de l'actor Evan Peters, que amb un aire sinistre i pertorbat aconsegueix glaçar-te la sang només amb la mirada. És el paper perfecte per a un actor que, a banda del seu paper a "Mare of Easttown", que és la seva feina més recent, era un habitual d'"American Horror Story". De fet, Dahmer té al darrere el mateix autor, Ryan Murphy, que aquí és cocreador de la sèrie juntament amb Ian Brennan.

També destaca per l'ambientació malaltissa i per un enfocament on constantment et posa en la pell de la víctima. Entre els diferents directors que formen part de la sèrie, destaca Jennifer Lynch, filla de David Lynch, que és una directora habitual de Murphy i que fa uns anys va guanyar el primer a millor pel·lícula al Festival de Sitges per la pel·lícula "Surveillance", que era força pertorbadora.

"Dahmer" té un primer episodi molt eficaç, que presenta l'assassí amb un ritme intencionadament lent que ho fa tot encara més tens. A partir d'aquí presenta la vida del personatge i d'altres persones que hi tenen relació, des de la infantesa fins al final.

És un cas realment esfereïdor, i la sèrie és el més a prop que estem de tenir alguna cosa semblant a "Mindhunter", que de moment no continuarà. Hi ha hagut altres sèries que podrien aspirar a ser substitutes de "Mindhunter", com "Black Bird" o "Des", però "Dahmer" és, al meu parer, la més absorbent i hipnòtica de totes.

 

"Andor"

Semàfor Groc

A quina plataforma? Disney+

De què va? Està situada quan l'Imperi Galàctic viu el seu moment de màxim esplendor. Se situa abans de l'Episodi IV. És a dir, abans de la primera pel·lícula original de "Star Wars". Aquella pel·lícula va tenir una preqüela anomenada "Rogue One". Doncs "Andor" és una preqüela de la preqüela. Per tant, se situa en plena era de l'Imperi, però encaminant-se cap a l'inici de l'Era de la Rebel·lió.

De fet, el protagonista és Cassian Andor, que es convertirà en un espia rebel. La sèrie explica els orígens d'aquest personatge, que va aparèixer per primer cop a "Rogue One" i que interpreta Diego Luna. A través d'ell, ens endinsem en aquest període de la història.

El que més destaca de la sèrie és un to més fosc, podríem dir, fins i tot, que més adult que el que és habitual a "Star Wars". A l'hora de mostrar la repressió de l'Imperi, amb un relat polític molt marcat, i també en les decisions del personatge, que és capaç de matar algú que demana clemència, és una sèrie més dura.

Malgrat tot, es queda en un punt mig. No arriba a ser tan crua com pretén. Com a retrat d'un règim totalitari, és tova i massa neta. No poden sortir tant del motlle "Star Wars" per ser una altra cosa. El to seriós també la porta a moure's amb parsimònia. Al final, dels tres episodis estrenats, el que millor funciona és el tercer, que és quan hi ha acció i entreteniment. És a dir, quan és més "Star Wars".

 

"La lliçó"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Filmin

De què va? És un conflicte que comença a l'aula d'un institut, en una discussió molt crispada i que tindrà moltes conseqüències entre una alumna i el seu professor. Es tracta d'una sèrie israeliana que comença amb un retrat de la vida quotidiana en un institut. Centrant-se sobretot en una alumna que té fama de provocadora entre els mestres.

La cosa comença en una classe de debat, tipus classe d'ètica, on es demana als alumnes que exposin un tema que els interessi. Aquesta alumna hi ha un tema que té al cap, que és que a la piscina pública del lloc on viuen uns nois van fer-li comentaris molt desagradables, de to sexual. Els nois eren àrabs i ella argumenta que no s'hauria de deixar entrar els àrabs a la piscina.

Inicialment, el professor controla la situació i intenta fer-li veure que aquesta mesura seria discriminatòria, però aleshores tant ella com altres companys de classe comencen a escalar el to dels arguments, i acaben cridant "mort als àrabs". El professor intenta mantenir la seva posició sense gaire èxit i suspèn la noia.

Aquest suspens farà que la noia recorri a les xarxes socials per queixar-se del professor, i a partir d'aquí aquesta discussió a l'aula s'escamparà pels mitjans de comunicació i tindrà conseqüències que es van desenvolupant durant sis episodis molt tensos.

És una sèrie molt interessant, tant pel tema que tracta com pel retrat que fa de com la societat sovint afronta amb crispació i agressivitat uns debats que en realitat requereixen el contrari: voluntat de trobar el matís i de reaccionar menys des de l'estómac.

 

"Thai Cave Rescue"

Semàfor Groc

A quina plataforma? Netflix

De què va? És una sèrie tailandesa que dramatitza un cas real: un grup de nois, molts adolescents, que formaven part d'un equip de futbol i que van anar d'excursió amb el seu entrenador a una gruta subterrània. Va començar a caure un aiguat i van quedar atrapats sense sortida.

La història del rescat en el seu moment va cridar l'atenció de mitjans d'arreu del món i el que fa la sèrie és, sobretot, aprofitar la narració episòdica per presentar-nos a cadascun dels personatges, de manera que quan queden atrapats pateixes molt per ells. És una sèrie que t'emocionarà molt i t'ho farà passar molt malament, perquè té molts moments en què la situació és angoixant.

Per ser una producció tailandesa, té una molt bona factura. També és molt autèntica en la manera de retratar les vides dels personatges i el seu dia a dia. Això sí, mira-la només si no has vist res sobre aquesta història, perquè la sèrie de Netflix arriba tard en comparació amb altres produccions sobre el mateix cas. Per exemple, "Thirteen Lives", una pel·lícula amb Colin Farrell i Viggo Mortensen i dirigida per Ron Howard que tens a Amazon.

Malgrat que la sèrie tailandesa està ben feta, també hi ha el documental "The Rescue", que és a Disney+. És el més claustrofòbic i van aconseguir treure imatges increïbles.

 

"The old man"

Semàfor Verd

A quina plataforma? Disney+

De què va? Sèrie amb Jeff Bridges que interpreta un espia amb una vida tranquil·la, apartat de tot. Si fem cas de les ficcions que s'han fet sobre espies que intenten retirar-se... això no és gens fàcil. En algun moment sempre intenten trobar-te. En el seu cas, es troba amb la desagradable sorpresa d'un individu que entra a casa seva, pistola amb silenciador a punt, i interromp la seva jubilació.

A partir d'aquí fuig perquè no el trobin, però no és una sèrie d'acció. De fet, destaca pel fet que el personatge ja té una edat i no està per estressar-se gaire. L'únic que vol és estar amb els seus gossos i que el deixin tranquil. A la CIA sol·liciten l'ajuda per atrapar-lo d'un vell amic de l'espia, que interpreta John Lithgow, que té un ànim similar, més preocupat pel seu net que per l'espionatge.

Amb aquests elements obtenim una persecució peculiar entre dos espies que es tenen molta confiança i que són gats vells de la professió. És com un "El método Kominsky" sense l'humor i amb pistoles, que val la pena sobretot per la dinàmica entre Jeff Bridges i John Lithgow, que cauen bé immediatament. Al mateix temps, el perquè ara volen atrapar-lo i el passat que tenen en comú perseguidor i perseguit és una trama que enganxa i et fa avançar episodi a episodi.

ARXIVAT A:
Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut