Covid a les escoles: guia ràpida per resoldre dubtes
Els alumnes de primària de moment seguiran anat a classe amb mascareta i la quarantena és ara de 10 dies
Covid a les escoles: guia ràpida per resoldre dubtes
El matí de Catalunya Ràdio

Covid a les escoles: guia ràpida per resoldre dubtes

Els alumnes de primària de moment seguiran anat a classe amb mascareta i la quarantena és ara de 10 dies

TEMA:
Salut
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Amb la tardor ha arribat el fred de cop i amb ell els primers refredats. Moltes famílies es lleven aquests dies amb el termòmetre a la mà i uns quants dubtes inevitables sobre la taula. I és que tot just comencem la tercera setmana del curs escolar a Catalunya, amb quatre llars d'infants tancades, de les més de 5.400 escoles bressol, i 922 grups confinats dels més de 60.000.

Els departaments de Salut i Educació asseguren a "El matí de Catalunya Ràdio" que són dades que entren dins les previsions arran de les taxes de transmissió que s'arroseguen des de fa setmanes. El director general de Centres Públics de la Generalitat, Josep González Cambray, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol, insisteixen que els contagis venen de fora dels centres però que l'evolució de l'epidèmia a Catalunya no és bona. 

Es manté l'ús de la mascareta a l'escola a partir dels 6 anys? 

Sí. Segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol, no es pot relaxar la mesura perquè els indicadors no han millorat: "No estem anant en la bona direcció. No estem millor que fa 14 dies."

Quins són els criteris per confinar una escola? 

Les quatre variables que es tenen en compte són el nombre de casos, com es distribueixen dins l'escola (si són grups de convivència estable o no), on estan ubicats els casos dins de l'escola i la incidència que hi ha a l'entorn de l'escola. 

Què passa si hi ha un cas positiu a l'aula?

Tots els companys de classe són immediatament considerats contactes estrets i s'han de fer dues coses: un test PCR i quarantena.

On es fa el test PCR?

En la major part dels casos es desplaçarà un equip de Salut a l'escola. En cas de no poder-se fer s'indica als pares on han de dur l'alumne.

Si la PCR és positiva, també se'n fa a la resta de companys del grup bombolla?

Sí, per detectar si hi ha casos asimptomàtics. El cas de tenir una PCR negativa no eximeix de fer la quarantena perquè el període d'incubació del virus oscil·la entre 7-10 dies i pot arribar fins als 14. Per això és important mantenir aquest període de quarantena.

Ara quants dies són la quarantena?

Ja ha entrat en vigor el protocol de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i ha passat a ser de 10 dies, en lloc dels 14 establerts fins ara.

Què ha de fer la direcció d'un centre quan es confirma un cas positiu? 

Quan hi ha un cas de PCR positiu, des del serveis de vigilància epidemiològica s'avisa la direcció del centre de manera immediata, en qüestió de minuts. El següent pas és que a tots els alumnes del grup estable se'ls faci una PCR, si pot ser al centre educatiu mateix. Un equip es desplaça l'endemà a l'escola i faran horari lectiu normal, aplicant les mesures habituals de protrecció. Aleshores,  entre el Departament de Salut i el d'Educació decidiran si es fa quarantena o  alguna altra actuació.

Si un mestre o personal docent té un fill que està esperant el resultat d'una PCR, pot anar a treballar?

En principi tant els professors com els nens s'han de quedar a casa en un cas així. Ara bé, segons matisa Marc Ramentol, és molt important distingir quan una PCR es fa perquè hi ha una sospita clínica d'estar davant d'una infecció per coronavirus o si es fa per un cas de contacte estret i forma part d'una aula en què hi ha hagut un positiu (que és una persona sana fins que no es demostra el contrari).

I en el cas de germans?

Si un dels germans ja desenvolupa símptomes i va al metge i li fan PCR, la resta han de quedar-se a casa. Ara bé, si li han fet una PCR de cribratge massiu en una aula, poden anar a classe.

Què passa si les famílies no han autoritzat les PCR a l'escola?

Hauran de fer la quarantena a casa.

En el cas dels alumnes més petits, d'infantil, es permetrà que els pares els acompanyin?

Salut assegura que la prova que es farà a les escoles és de frotis nasal "molt poc invasiva". En el cas que un membre de la família entri a l'escola a acompanyar l'infant, s'ha de mantenir la distància, rentat de mans i mascareta posada.

Quins indicadors donen els cribratges massius?

És la manera d'entrar en una comunitat per detectar la taxa d'incidència en aquella zona i guanyen en eficàcia quan són més dirigits.

Com es controla què passa amb els grups bombolla un cop surten del centre?

Des del Departament de Salut insisteixen que les famílies han de ser "tan exigents" amb si mateixes com ho són amb les escoles i no abaixar la guàrdia. Hem d'identificar quina és la nostra bombolla i no assumir riscos més enllà. 

Està prohibit portar joguines o contes de casa a l'aula?

No, però s'hauran d'extremar les mesures perquè l'ús sigui el més individual possible.

Les activitats extraescolars es podran fer en condicions?

S'impartiran sempre que es donin les garanties necessàries de seguretat i prevenció. Salut i Educació han avançat que treballen en una revisió del protocol de les activitats extraescolars i esportives juntament amb la Secretaria General de l'Esport, que vol reforçar les mesures de seguretat amb què s'organitzen aquestes activitats tant si es fan dins del centre educatiu com fora.

Puc consultar les dades actualizades de la incidència de la Covi-19 a les escoles?

L'eina Traça-Covid et permet accedir al seguiment dels casos de coronavirus.

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut