Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

La covid sacseja les escoles: preguntes i respostes

Salut fa 240.000 tests ràpids a escolars en una sola setmana i registra un nou rècord de confinats als centres educatius, la majoria per casos lleus

Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Arrenca la pitjor setmana de la pandèmia a les escoles, amb rècord de confinats: gairebé 130.000, la gran majoria alumnes. A l'espera que la sisena onada toqui sostre, els centres educatius estan al límit.

Segons ha explicat a "El matí" la responsable de programes per a infants i adolescents del Departament de Salut, Laia Asso, la gran majoria de casos de covid en infants són lleus o asimptomàtics. Els que tenen símptomes es queixen de mal de cap, de coll i a la gola. De vegades, només tenen unes dècimes, amb pics de febre no gaire alts.

Davant l'elevada incidència de la covid a les escoles i els canvis constants de protocols, Asso resol els dubtes més freqüents que s'han disparat entre els mestres, els alumnes i les famílies.

Quan m'he de confinar?

Un grup classe d'infantil i primària s'haurà de confinar només quan hi hagi cinc o més casos positius en una classe o una afectació del 20%, o bé més del 20% dels alumnes del grup en un període igual o inferior a set dies. L'aïllament es fa a partir del dia en què s'hagi detectat el cinquè positiu i és de set dies.

Els alumnes de secundària, educació postobligatòria i centres d'educació especial no han de fer quarantena si estan vacunats o ja han passat la malaltia els últims tres mesos. Els vacunats es poden fer una prova d'antígens gratuïta en una farmàcia. Els alumnes no vacunats hauran de fer quarantena si hi ha un positiu al grup estable i no se'ls farà la prova.

És obligatori fer-se el test?

No. És opcional i les famílies tenen 7 dies per fer-lo. Salut argumenta que ha ampliat de 4 a 7 dies el període per fer el test davant "l'allau de positius i la gran tensió de CAPs i farmàcies", i nega que la decisió es prengués per motius econòmics. També nega que sigui discriminatori confinar obligatòriament els alumnes no vacunats: "Sempre es prioritza la protecció d'infants i adults", argumenta Asso.

El mestre/a compta com a cinquè positiu per confinar un grup?

Sí que compta quan forma part d'un grup de convivència estable o grup bombolla. Això passa a infantil i primària.

Què han de fer les criatures durant els 7 dies d'aïllament?

Han d'estar tancats a casa i evitar al màxim els contactes dins el domicili. Cal mantenir la ventilació i la mascareta sempre que es pugui.

Què han de fer els germans o pares d'un alumne positiu?

És diferent si estan immunitzats o no. A casa, les possibilitats de contreure la malaltia són més elevades, pel contacte que s'hi produeix. Si ja estan immunitzats, han de reduir la interacció amb el positiu en la mesura que sigui possible. Si no estan immunitzats, han de fer quarantena.

Què vol dir estar immunitzat?

Es considera que una persona està immunitzada quan ha rebut la pauta sencera de vacunació, amb les dues dosis. També se'n considera una persona que ha passat la malaltia i té una dosi. Un tercer cas és haver-la passat els últims 3 mesos.

Com s'ha de comunicar un cas positiu?

Si fem el test a casa, cal trucar a una de les farmàcies del programa TAR per comunicar el positiu, dient la marca de la prova, la data i el nom de la persona positiva. El farmacèutic incorporarà aquestes dades al sistema. També hem d'avisar l'escola. En cas que fem directament el test a la farmàcia o al CAP, el positiu es registrarà automàticament al sistema.

Els nens i nenes que han passat la malaltia també s'han de fer un test?

No. Quan s'ha passat la malaltia els últims 3 mesos, els últims 90 dies, la reinfecció en aquest termini és molt improbable. Per això no cal fer el test en aquest període de temps.

Els pares/mares de positius tenen dret a baixa?

No. En alguns àmbits sí que hi ha dret al permís de conciliació, però no el dret a la baixa.

Quant hem d'esperar per vacunar un fill/a, si ja ha passat la malaltia?

Hem d'esperar 4 setmanes.

Si el nostre fill/a no es troba bé, podem anar al CAP?

Sí, hi podem anar, però és millor fer consulta prèvia mitjançant l'app La Meva Salut o per via telefònica, si la situació ho permet. Si no es troba gens bé, anirem al CAP directament.

S'han de fer proves als contactes del grup d'extraescolars?

No. El contacte és menor que a l'aula i no es farà test, en aquest cas.

ARXIVAT A:
Covid-19
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut