
Conviure amb el virus de la covid
Tot a punt a aquesta hora als centres d'atenció primària del país per començar a punxar la quarta dosi de la vacuna contra la covid. Una punxada que es combinarà amb la de la grip, a les portes de l'hivern, encara que després de la calorada del cap de setmana no ho sembli gens, que anem cap al fred. Una vegada més, es posa en marxa el macrodispositiu de vacunació contra el virus que fa dos anys i mig va posar a prova la sanitat, la ciència i la indústria farmacèutica.
Ara mateix la incidència de la covid és mínima, sobretot perquè fa temps que es van deixar de comptar els positius, però també perquè els casos que arriben als hospitals són -per sort- ben pocs. Segons l'últim recompte de Salut, de fa una setmana, la taxa de positivitat és de 65 casos per cada 100.000 habitants (s'havia arribat a una incidència acumulada de 3.300 casos cada set dies) i hi ha 13 persones amb covid a les UCIs dels hospitals.
La campanya que arrenca avui és de les més discretes dels últims dos anys. Bon símptoma. Estan cridats a protegir-se contra la covid i contra la grip totes les persones de més de 60 anys, també els malalts crònics, les embarassades i el personal sanitari. Hi ha disponibles uns dos milions de dosis anticovid, que són efectives davant les variants més comunes del virus.
És el punt final al tercer estiu de la pandèmia, i l'avantsala de la que els experts donen per fet que serà la vuitena onada, coincidint amb la tardor i l'hivern. Això sí, s'espera que sigui una altra onada de perfil baix: amb molts contagis, però pocs casos greus.
Era inimaginable, fa un any i mig, fa dos anys, arribar a aquest punt. Poder conviure amb el virus, sense els hospitals a un pas del col·lapse, sense pràcticament mesures de protecció i assumint les rondes de vacunació dins del calendari, amb total normalitat.
Però seria convenient que aquesta normalitat -tan desitjada i tan necessària- no faci perdre de vista la importància del camí que s'ha recorregut fins arribar aquí, després dels moments més foscos. S'ha aconseguit la immunització de la població després de més de 13 milions i mig d'infeccions i més de 95 milions de dosis punxades al conjunt de l'estat espanyol.
L'èxit dels científics -que han desenvolupat el medicament en un temps rècord i sota una pressió colossal-, combinat amb la reacció ràpida de la indústria farmacèutica -per produir-ne milions de dosis-, de les autoritats sanitàries -per organitzar les campanyes de vacunació massiva més grans de la història- i del personal mèdic i d'infermeria fent torns per administrar-les, ha permès arribar fins aquí. Les vacunes són el gran escut contra el virus. Però sense el treball de cooperació entre agents, professionals i sectors públic i privat no seríem aquí.
Avui també pot ser un bon moment per valorar-ho.