Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Contagis entre persones vacunades: de què ens protegeixen les vacunes?

La investigadora Bea Mothe explica que les vacunes no són 100% eficaces i que la gent vacunada pot agafar la Covid-19, tot i que de forma més lleu

TEMA:
Vacunes

La cinquena onada de Covid-19 es troba en el centre del debat públic. I, a part de l'explosió de contagis i la velocitat de transmissió disparada, un altre tema que preocupa és el de persones vacunades o que ja han passat la malaltia i que es tornen a infectar.

Aquests últims dies hem pogut veure que professionals de la sanitat, i també de les residències, estan tornant a agafar el coronavirus. Hi ha 10 residències que estan en nivell vermell, amb brots actius de Covid, i més de 40 que es troben en nivell taronja, que vol dir que tenen casos confirmats però controlats.

Entre els professionals de la sanitat també hi ha diferents casos actius en els 4 grans hospitals de Barcelona. Són persones vacunades que s'han reinfectat. Representen un percentatge molt baix de la població, però fan que es posi en dubte la immunitat de les vacunes.


Per què s'estan infectant les persones vacunades?

La investigadora associada a l'Institut de Recerca de la Sida (IRSICaixa) i membre de la Unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol Bea Mothe ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que les vacunes contra la Covid no són 100% eficaces i que tot i que la seva efectivitat és molt alta, sempre hi haurà un nombre d'infeccions que correran:

"Acostumaran a ser infeccions més lleus, amb capacitat de contagi més baix, perquè hi ha menys càrrega viral, però són reals."

Mothe afegeix que, malgrat que hi hagi casos que s'escapen de la vacunació, cal posar en valor l'eficàcia de les vacunes. Amb el brot actual i el nombre de casos que hi ha, si realment no tinguéssim la població vacunada, estaríem en "una situació apocalíptica", diu.

D'altra banda, però, creu que s'haurien de controlar molt més aquests casos i que no s'està fent perquè l'atenció primària està col·lapsada:

"Hauríem d'estar fent vigilància activa pels casos de gent reinfectada o persones vacunades que tornin a agafar la malaltia. Precisament per poder seqüenciar el virus, veure com s'escapa i saber realment quantes infeccions estan passant les persones vacunades."


La vacuna funciona amb les noves variants?

La variant delta, provinent de l'Índia, és molt més contagiosa que la que hi havia a Catalunya durant la primera onada. De fet, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat a la roda de premsa de Salut d'aquest dijous que la variant delta és un 60% més transmissible que les anteriors variants del virus, i que hi ha una mitjana de 9 possibles infectats per cada positiu.

Vacunació de treballadors de la campanya de la fruita dolça a Móra d'Ebre (ACN/Anna Ferràs)
Vacunació de treballadors de la campanya de la fruita dolça a Móra d'Ebre (ACN/Anna Ferràs)

Segons Bea Mothe, les vacunes segueixen protegint molt bé davant la infecció severa, per això no hi ha les UCI col·lapsades, però sí que són menys efectives en casos d'infeccions lleus. Per tant, amb les noves variants baixa l'adquisició de protecció.

 

És el mateix haver passat la malaltia que estar vacunat?

La investigadora recalca que tant haver passat la malaltia com haver-se vacunat són proteccions eficaces contra la Covid-19. Explica, però, que no és exactament el mateix.

La immunitat que dona haver passat el coronavirus és més completa perquè tot el virus ha circulat pel cos del malalt. En canvi, les vacunes estan molt més concentrades en la zona antigènica, que es creu que està associada a la resposta immunològica que ens ha de protegir contra la malaltia.

Mothe creu que hem d'estar tranquils amb les vacunes, perquè, en general, tenen una resposta immunitària "excel·lent".


Quan arribarem a la immunitat de grup?

Salut preveu tenir el 70% de la població vacunada a finals d'agost. En un principi, aquesta taxa de persones vacunades havia de comportar la immunitat de grup. Ara amb les noves variants de la malaltia, ja no és així, diu Mothe:

"Amb la variant actual, la delta, que sabem que es transmet 5 vegades més que la primera, i que les vacunes perden certa efectivitat, s'estima que la immunitat de grup no s'assolirà fins arribar al 80-85% de la gent vacunada."

La investigadora subratlla que es tracta de xifres molt altes de vacunació. Per això, insisteix que cal ser molt prudents i evitar la interacció social mentre no augmenti el percentatge de població vacunada, especialment entre els joves, ara focus de contagis.

A més a més, afirma que amb la situació que ens trobem hauríem de fer passos enrere i posar més restriccions perquè el virus encara té moltes opcions:

"Estem en una situació en què no tenim immunitat de grup i ho hem obert tot. Encara hi ha molta gent vulnerable no protegida i gent que està perdent la immunitat perquè fa temps que està vacunada."

Afegeix que els joves també poden emmalaltir, passar una Covid complicada i acabar a cures intensives i que no hem de minimitzar, en cap cas, la malaltia.

ARXIVAT A:
Covid-19 Vacunes Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut