Al juny, l'IPC avançat s'ha enfilat fins al 10,2%
EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

Consells per estalviar a l'hora de fer la compra

La xef Maria Nicolau recomana comprar productes de temporada, demanar el peix i la carn tots sencers i no caure "en la trampa" de les ofertes

Actualitzat

Amb la inflació disparada, en bona part per l'encariment del preu dels aliments, omplir el rebost i la nevera és gairebé una missió impossible. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) calcula que la despesa mitjana en alimentació de les llars catalanes podria ser el 2022 fins a uns 500 euros més cara que en els anys anteriors.

La primera cosa que heu de tatuar-vos al cervell abans d'anar a comprar és que els supermercats són empreses molt ben pensades i estan especialment dissenyades per fer-vos gastar més del que realment voleu. Però no patiu, que us donaré trucs i estratègies per estalviar quan aneu a comprar. Nostra és la responsabilitat de posar la intel·ligència en marxa i desactivar el pilot automàtic.

No us deixeu endur per la vista

El que compreu en realitat no és el que diuen els eslògans de les etiquetes, les capses ni les bosses, sinó el que hi ha a dins, que és el que realment estareu ingerint. La informació de l'etiqueta és la bona, la que va a favor vostre. Tota la resta de literatura impresa als envasos no és informació sinó propaganda.

Un enciam no té res en si mateix que no sigui enciam, el que pagues per l'enciam és tot enciam, i no cal que hi digui que és vegà, natural, verd, sa i fresc. Amb el seitó de llotja i la botifarra fresca de carnisseria passa el mateix.

No aneu a comprar amb gana o amb la canalla

Si tenim gana, comprarem més i de forma més impulsiva. Per això, molts supermercats col·loquen la brioixeria, el pa i les pastes acabats de coure a l'entrada, per fer-nos salivar amb l'olor. Per tant: aneu a comprar menjar sense la sensació de necessitar-lo.

Part de l'èxit dels supermercats es basa també en el mateix mecanisme que fa que McDonald's triomfi: fer callar les criatures. Prestatgeries plenes de dolços i eslògans llampants sempre a la seva alçada i arran d'ulls, o col·locats estratègicament allà on saben que la canalla s'avorrirà palplantada durant una estona: a la cua, a tocar de la caixa! Res no és casual. Pocs pares tenim la rectitud d'esperit necessària per mantenir-nos ferms davant del "vull això, vull allò, compra'm això, per què nooooo?". Nens a casa o nens adoctrinats. Si no estem perduts.

Comprar productes de temporada, frescos i sense envasar ens ajudarà a estalviar (Unsplash)

Porteu la llista feta de casa i prioritzeu els productes de temporada

Apunteu específicament aquelles coses que per a vosaltres són innegociables per costum o per gustos particulars, i també els consumibles no alimentaris: paper de vàter, de cuina, detergents, etc. I pel que fa als productes frescos, apunteu-los per categories tan àmplies com "comprar peix" o "comprar fruita". Si no ho feu així, us perdreu tot el que la temporada i la proximitat tinguin per oferir-vos a bon preu! Sigueu flexibles i estalviareu.

Totes les fruites i verdures, per exemple, quan n'és temporada, no només són més bons sinó que n'hi ha a dojo i són més barats! No passa res per menjar més carbassons al juny o al juliol que en tota la resta de l'any; això és, de fet, el que l'hort espera que fem, i les verdures i fruites de temporada estan molt ben dissenyades per la natura i carregades dels nutrients que ens calen per afrontar les inclemències meteorològiques específiques de cada estació: a l'estiu tot és aigua! A l'hivern tot és vitamina C!

Traieu tot el suc als aliments

Conèixer els ingredients ens ajudarà no només a pagar-los més barats sinó a no llençar menjar, que és llençar diners. Per exemple, en un quilo de patates noves, paguem aigua a preu de patata. Com que tenen tanta humitat, no es conservaran bé al rebost i es podriran aviat. Les patates velles, en canvi, estan més deshidratades, són totes elles midons i fècules i sabor, i se us guardaran sense problemes durant setmanes.

Saber cuinar és saber convertir quatre pessetes en duros! Us en poso alguns exemples:

Penseu alternatives a l'oli de gira-sol

Si ha duplicat el preu, l'alternativa per estalviar pot no ser la de comprar un oli diferent o de pitjor qualitat que l'habitual, sinó simplement bullir en aigua! Aprendre a fer un boníssim puré cremós de patata en lloc de fregir per defecte perquè no sabem què més fer.

Compreu el pollastre sencer en lloc de comprar una safata

El preu per quilo de la peça sencera és molt inferior al preu per quilo de la part concreta envasada. Amb el pollastre sencer tindrem els pits de pollastre que volíem fer arrebossats o a la planxa, també les cuixes, per obrir i fer a la brasa o a la planxa. Tindrem també la carcassa, el coll i les aletes, per fer un brou fantàstic per a una sopeta o per cuinar; el fetge, que podem anar guardant al congelador per fer-ne un dia una cassoleta amb ceba, o que podem fregir per a picades; i els colls i les potes, que faran brillar qualsevol rostit a les cases on agradi escurar.

Alhora, un pollastre sencer trossejat pot ser tot ell un rostit. Amb la carn que en sobri, aquella més eixuta dels pits o les puntes, podem fer croquetes, crestes o entrepans originals. Del que queda sofregidet i torrat al fons de la cassola, aquella ceba, aquella pastanaga caramel·litzada, aquell ditet de greix i sucs de cocció, amb dos grapats de fideus i una mica d'aigua, podem fer uns fideus a la cassola que faran cantar els àngels. O si no, un arròs! I del que quedi dels fideus o l'arròs, amb aquell brou de pollastre que tenim a mitges, en farem una sopa de fideus sensacional. Fet i fet, amb un sol pollastre podrem fer més de tres i quatre àpats familiars complets!

Demaneu el peix sencer i sense netejar

Com passa amb el pollastre, del peix tot s'aprofita. Dels caps i les espines se'n fan fumets per a fideuades, arrossos i sopes de peix estupendes, afegint-hi tan sols una mica d'ou dur ratllat, una mica de picada de fruita seca, alls i el fetget o els ous del peix fregits, o simplement bullint-hi un grapat d'arròs o de fideus. Deixeu-vos seduir pels peixets estranys i la caixa de morralla, i la vida us florirà a base de romescos i suquets per dos duros.

Compreu les verdures sense plastificar ni tallar

Si en lloc de comprar una bossa de mesclum compreu un enciam sencer, penseu que aquest enciam està encara viu! El col·loqueu al calaix de la nevera i n'aneu agafant les fulles exteriors a mesura que les necessiteu; les renteu, les talleu i les amaniu. La resta de l'enciam pot viure en perfecte estat a la nevera dues setmanes! La bossa de mesclum, en canvi, el dia següent de ser oberta ja serà moixa.

Pel que fa als porros, per exemple, amb les parts blanques en podeu fer sopes, cremes o estofats i sofregits de tot tipus, però les fulles verdes van estupendament pels caldos, per tallar-les a tires o rodanxes i fer saltats de verdures i escudelletes, o per fer truites. Amb totes les parts de les verdures es poden fer moltes coses!

Apreneu a fer rebost

El temps també són diners. Els viatges d'anada i tornada a la botiga, al mercat o al supermercat, si no els tens a prop, també costen diners en forma de benzina o de bitllet de transport. Es pot anar a comprar perfectament cada quinze dies. Si aprenem a congelar, a envasar, a conservar, a dialogar amb els ingredients i a fer rebost, estalviarem benzina, abonaments de transport, temps i diners. Vida. No és poca cosa.

Coeu llegums

No és sobrer tenir pots de llegum cuit al rebost, però encara surt més a compte comprar un bon saquet de mongetes o cigrons quan sigui el moment, i guardar-lo ben tancat en un armari de casa o al congelador! Un quilo de mongetes seques bullides donen per a molt i ens ofereixen una cosa que no té el llegum de pot: el caldo de cocció! És una meravella per afegir a l'escudella, per fer-ne sopa de fideus o per fer-ne sopa torrada, escaldant-hi pa torrat (que així també l'aprofiteu) i afegint-hi si voleu quatre pilotilles. És deliciós!

Compreu-vos una olla a pressió

És la millor inversió que haureu fet mai. D'entrada, perquè us permetrà assegurar la cocció dels cigrons! I després perquè redueix el temps de cocció de qualsevol recepta i és una manera excel·lent d'estalviar no només temps sinó també amb la factura de la llum o del gas: pocs brous hi ha que l'olla a pressió no pugui enllestir en vint minuts de foc encès, en lloc de dues hores. Els diners que us costi la compra els recuperareu a la següent factura de subministraments.

Aneu en compte amb les ofertes però aprofiteu els programes de fidelització

Alerta amb les ofertes de 3 x 2 o 5 x 4 o 15 x 25 o coses d'aquesta mena. Si són de productes que no caduquen i que ja consumiu habitualment, endavant! Però atenció a comprar coses que no necessitem o que caduquen i no sabem si gastarem, simplement perquè estan d'oferta. És millor comprar tres pomes i menjar tres pomes, que comprar tres quilos de pomes i llençar-ne dos. Estalviar no és comprar coses barates sinó comprar exactament el que necessites: un cèntim no és barat si és un cèntim llençat.

Les targetes client, les promocions d'acumular descomptes per cada euro de compra als supermercats... són bons motius per ser fidels a un establiment, sempre que bescanvieu aquests punts per coses que hauríeu comprat igualment; si no, no és estalvi de cap mena.

I a banda, coneixeu-vos, feu-vos amics amb el vostre peixater o amb la carnissera! Amb la fruitera! Converseu-hi i demaneu-los consells per cuinar el que comprareu, pregunteu d'on ve. El dia que en tornar de la feina passeu per davant i l'enxampeu canviant el mostrador, us oferirà aquella punta de cap de mort rebaixada per fer net, o potser us anirà guardant els caps de conill o de rap en una bossa, o els verds de porro que altres descarten, perquè sap que us agraden!

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut