Un cartell en defensa de la immersió en català (Europa Press / Lorena Sopena)
Un cartell en defensa de la immersió en català (Europa Press /Lorena Sopena)
ANÀLISI

Compte enrere per blindar el català a l'escola

El temps s'esgota perquè el PSC, ERC, Junts i els comuns acordin la nova llei perquè el Parlament respongui aquesta setmana a la imposició del 25% de castellà.

Un intent de consens en què no hi és la CUP i amb què el president Pere Aragonès vol poder dir que és manté la unitat sobre la llengua. Això, al marge del decret que pugui aprovar el govern, que avui fa balanç del seu primer any.

Però si una cosa sembla clara és que cap dels acords a què s'arribi blindarà la immersió lingüística. Un cop descartada, des de bon començament, una desobediència massiva, la llengua a l'ensenyament públic entrarà definitivament en una nova etapa en què serà molt difícil aturar-ne el retrocés.

"Blindar" hauria de ser un verb proscrit per falta de correspondència històrica amb la realitat. Perquè cap de les iniciatives polítiques que han pretès blindar el català ho ha aconseguit.

I en aquest cas qui tindrà l'última paraula serà el TSJC, i el Constitucional en cas que la nova llei sigui recorreguda. Els tribunals continuaran fent més política que la que aconsegueixen fer els partits.

Anar al contingut