Quin és el problema amb el salmó?
El salmó salvatge que veiem saltant als rius en els documentals té poc o res a veure amb el que nosaltres trobem a les peixateries habitualment
Quin és el problema amb el salmó?
Com hem de triar el salmó que comprem?
Pescador amb un salmó
El matí de Catalunya Ràdio

Quin és el problema amb el salmó?

El salmó salvatge que veiem saltant als rius en els documentals té poc o res a veure amb el que nosaltres trobem a les peixateries habitualment

Actualitzat
TEMA:
Cuina

Maria Nicolau, xef del restaurant El Ferrer del Tall de Vilanova de Sau ho té clar, i s'explica: "No mengeu salmó. Ho sento molt! Em sap greu. La que us parla és algú que saliva veient documentals d'aquells del National Geographic i observant embadalida com els ossos cacen salmons a Alaska. És veure aquestes bèsties atrapar amb les urpes els peixos platejats saltant a les cascades, estripar-los, esprémer-los i xarrupar aquells ous frescos taronges, brillants i suculents, enfonsar el musell en aquelles vísceres vives i degustar-ne el greix i el muscle... Em moro de gust i em brillen els ulls! Veure aquests peixos platejats i musculosos saltant riu amunt és com veure-hi pollastres a l'ast." Per què no hauríem de menjar salmó, doncs?

Com hem de triar el salmó que comprem?
Plat amb un tall de salmó i verduretes (Unsplash)

D'on ve la majoria de salmó que mengem?

Actualment, consumim tres vegades més salmó que fa només deu anys: prop de 50 milions d'exemplars l'any! El salmó que comprem, sigui etiquetat com a noruec o com a escocès, és salmó de piscifactoria, salmó de granja, criat al mar del Nord, a Estats Units o a Xile. Les condicions que ens explica Maria Nicolau posen els pèls de punta.

"Aquests animals són criats en gàbies a dins del mar i alimentats a base de pinso fet d'un combinat de soja i farina de peix salvatge deshidratat. Es necessiten entre 5 i 8 quilos de peix salvatge per produir un quilo de carn de salmó de granja."

Com hem de triar el salmó que comprem?
Salmó cru (Huy Phan/ Pexels) (Huy Phan/ Pexels)

Quins efectes tenen les granges de salmó en els animals salvatges?

Això danya greument la biodiversitat i el fons marí, i la mateixa espècie de salmó salvatge. No només per la sobrepesca per fabricar pinso, sinó perquè els exemplars salvatges competeixen amb els de granja pel mateix aliment, però els de granja són alimentats per l'home, que és molt més efectiu pescant en grans quantitats i deixa el salmó salvatge sense aliment.

A més, quan hi ha temporals o accidents, els exemplars criats en captivitat i en condicions de cria intensiva, és a dir, molts exemplars confinats en poc espai, s'escapen i escampen les plagues típiques de les granges de salmons pel medi natural. Els peixos de granja són medicats per evitar la mortalitat, però els salvatges cauen com mosques.

Dels pesticides utilitzats per combatre les plagues de polls de mar i que directament o a través dels excrements dels animals van a parar al mar no en parlarem...

Com hem de triar el salmó que comprem?
Salmó salvatge (Unsplash)

Com sabem si el salmó és salvatge?

El salmó salvatge obté aquest color ataronjat intens gràcies als crustacis dels quals s'alimenta al seu hàbitat natural. Com que el salmó de granja no en menja, se l'alimenta amb un additiu colorant incorporat al pinso que fa que la seva carn sigui rosada en lloc de gris. El que mengem, per tant, és carn gris pintada.

"Us he fet quatre pinzellades d'un quadre que és més catastròfic del que he gosat dir, però igualment em podeu respondre: 'Maria! Podem comprar salmó salvatge en lloc de salmó de piscifactoria! A vegades apareix a la peixateria a 40 euros el quilo!'"

Com hem de triar el salmó que comprem?
Salmó (CCMA)

Per cada salmó lliure tret de l'aigua hi ha almenys set exemplars de salmó de granja que s'han escapat de la captivitat. El veritable salmó salvatge és una espècie greument amenaçada i en perill d'extinció, i el comerç de salmó de granja és un imperi enorme que està en mans de grans inversors que empobreixen els pescadors de les illes nòrdiques a base de deixar-los sense res per pescar al fons del mar, així que, per pietat, no en compreu... Volem seguir veient salmons remuntant cascades i ossos maldant per atrapar-los. Volem salmons lliures i salvatges com volem ser-ho nosaltres!

ARXIVAT A:
Cuina
Anar al contingut