Recepta de coca de cireres amb pasta de brioix ideal per a Sant Joan
El Matí de Catalunya Ràdio

Com fer una coca casolana de cireres

Ara que és temps de cireres us proposem una recepta fàcil i ben tradicional d'aquesta època de l'any

La coca amb cireres és una tradició gastronòmica típica del Camp de Tarragona, arrelada sobretot a Reus i al Baix Camp. El costum diu que aquesta coca s'ha de menjar per Corpus, però això podria respondre simplement al fet que aquesta efemèride i les cireres coincideixen al calendari. On hi ha cireres i quan hi ha cireres, s'instaura la tradició d'afegir-ne a tot arreu, vet-ho aquí!

Es creu que, antigament, la gent que tenia cireres a casa les portava al forn perquè els les posessin damunt de la coca. Potser és pel simple fet que no tothom tenia forn a casa. Era costum que les cireres fossin de la varietat negreta, avui en dia difícil de trobar. La cirera negreta és menuda, de carn dura i molt dolça. Potser precisament aquestes característiques la fan ideal per aguantar la calor del forn sense desfer-se i mantenint la dolçor.

Recepta de la coca de cireres

Ingredients:

  • 500 grams de farina de força
  • 100 grams de sucre
  • 1 ou
  • Un pessic de sal
  • 20 grams d'aigua de flor de taronger, anís o rom (al vostre gust)
  • 60 grams de llevat fresc
  • 200 grams de llet
  • 120 grams de mantega
  • Un grapat de cireres

 

Primera part: pastar el brioix

En un bol ben gros hi barregeu la farina, el sucre, l'ou, la sal, i l'aigua de flor de taronger, d'anís o de rom.

En un altre recipient, més petit, dissoleu el llevat fresc a la llet tèbia. Quan estigui ben desfet, afegiu-lo al bol gros principal. Comenceu a pastar-ho amb força i perseverança fins que la bola de massa sigui compacta i es desenganxi de les parets laterals.

És en aquest moment quan heu d'afegir a la massa la mantega, que haureu escalfat lleugerament i treballat amb cullera fins que aconseguiu una textura pomada. Us costarà integrar-la a la massa, però no patiu. Aneu fent. Plegueu-la sobre si mateixa i masegueu-la fins que aconseguiu una massa llisa, uniforme i elàstica. La deixeu reposar ben tapada una estona, mitja horeta, perquè creixi.

Coca de cireres amb pasta de brioix, per Maria Nicolau
Estirem bé la massa de briox i la deixem reposar uns 30 minuts abans de posar-hi les cireres (Canva)

Segona part: pintar i posar cireres

Passat aquest temps, recupereu aquesta bola i la dividiu en parts més petites si voleu fer unes quantes coques. Si només en voler fer una, ben grossa, estireu tota la massa amb un corró. Col·loqueu la coca o les coques en una placa de forn coberta amb paper sulfuritzat. I abans d'encendre el forn, espereu que passi el temps fins que doblin el seu volum. Veureu com s'inflen!

Un cop inflades, però encara crues, ve el moment de pintar-les amb ou batut. Les podem espolsar amb sucre si volem, i hi entaforem les cireres ben rentades i amb pinyol una mica per tot arreu.

I finalment, posem les coques a coure al forn entre 10 i 15 minuts a uns 180 graus, fins que siguin cuites i daurades. I apa, a endrapar!

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut