Les orelles de Stramberk es poden farcir de crema o nata (iStock)
El matí de Catalunya Ràdio

Com fer galetes especiades ideals per menjar-les amb crema o nata

A la República Txeca fan unes galetes en forma de cucurutxo, perfectes per farcir-les amb coses dolces, i en diuen "orelles de Stramberk"

Actualitzat

La recepta per fer aquestes galetes en si és molt senzilla i té en comú amb les nostres neules, vanos o teules el fet que cal manipular-les en calent per aconseguir donar-los forma. Aquest moment és l'únic que et demanarà una mica de perícia.

Ingredients

  • 500 grams de farina
  • 300 grams de sucre
  • 80 grams de mel
  • 3 ous
  • Una pela ratllada de mitja llimona
  • Una culleradeta de cacau en pols
  • 3 culleradetes de canyella en pols
  • 4 claus
  • Un pessic d'anís estrellat en pols
  • Una culleradeta de matafaluga
  • Un pessic de pebre

Agafa les espècies moltes i barreja-les amb el sucre, el cacau, la pell de llimona i la farina fent un volcà sobre el marbre. Al mig, aboca-hi la mel i els ous. Amb una forquilla ves incorporant-hi els elements secs, remenant des del centre fluid del volcà fins a l'exterior, fent cercles. Al final s'ha d'aconseguir una bola compacta. Embolica aquesta massa amb film i deixa-la reposar a la nevera una estona (si ho fas d'un dia per l'altre, millor).

Després d'aquest repòs, estira la massa amb l'ajuda d'un corró, fins que tingui un gruix aproximat de dos o tres mil·límetres. Amb l'ajuda d'un got ample o un motlle petit, talla cercles d'uns 10 cm de diàmetre. Col·loca'ls sobre una placa de forn folrada de paper sulfuritzat i posa-la al forn, a uns 180 graus, fins que observis que les vores de les galetes comencen a agafar un color daurat.

Treu la safata del forn i, immediatament, agafa els cercles de galeta i dona'ls forma de con o d'orella boteruda. Seria ideal que els poguessis col·locar dintre d'alguna mena de recipient o cilindre que t'ajudi a mantenir-ne la forma: la massa serà flexible poca estona, de seguida que es refredi es solidificarà!

Són unes galetes delicioses i les pots menjar tant soles com farcides de crema, nata i maduixes o el que et vingui més de gust.

Orelles de Stramberk, una recepta amb història

Diu la llegenda que els tàrtars tallaven les orelles de les seves víctimes, les saltaven a la paella i se les menjaven com a celebració dels seus èxits militars. Durant la invasió de la zona de Moràvia, fa 800 anys, els tàrtars van assetjar la ciutat de Stramberk amagats des del turó proper de Kotouc. Un vespre es va posar a ploure a bots i barrals i no va parar.

El turó es va omplir de corriols d'aigua i a la gent de Stramberk, que es coneixia el terreny, se'ls va acudir la brillant idea de trencar el dic de contenció del pantà del turó. L'aigua del pantà va negar el campament dels invasors i va matar tots els soldats. I el matí següent, al camp del setge, l'únic que va quedar dels tàrtars van ser uns quants sacs d'orelles humanes. Des de llavors, els habitants de Stramberk preparen orelles dolces de pa de gingebre per celebrar aquella victòria.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut