EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO

5 receptes per conservar els tomàquets que s'acumulen a la nevera

Podem conservar els tomàquets congelant-los, deshidratant-los, posant-los al bany maria i, fins i tot, fent-ne confitura

Actualitzat

A finals de maig, alguns ja comencem a treure el cap per la finestra a veure si albirem a l'horitzó els primers tomàquets bons. Però arriba l'agost i se'ns comencen a acumular tots a la nevera, fins que ja no sabem què fer-ne. Doncs ha arribat l'hora: ara és el moment de fer rebost per poder menjar tomàquet durant tot l'any!

 

Congelar-los

Hi ha diferents maneres de conservar el tomàquet. La primera, especial per a mandrosos: congelar-los. Comenceu rentant bé els tomàquets. Els traieu el peduncle amb un ganivet petit i els poseu en bosses de plàstic per guardar-los al congelador. Un cop descongelats, els trobareu vidriosos i flonjos, inútils per fer-los amanits. Però es pelaran la mar de bé!

Aquest és potser l'únic avantatge d'aquest mètode de conservació especial per a mandrosos. Us serviran per trossejar o triturar i fer salsa de tomàquet, però és el mètode més ineficient de tots: ocupen molt espai, i una gran part del que conservareu en realitat no és tomàquet: és aigua.

La manera més senzilla de conservar el tomàquet és congelar-lo (Unsplash)

Deshidratar-los al sol

Si del que es tracta és de no conservar aigua, el següent mètode és l'ideal! Parlem de deshidratar-los, per convertir-los en un lloc inhòspit per a bacteris i fongs. Per assecar-los, podeu optar per fer servir el sol o el forn, segons preferiu.


Si els assequeu al sol, tingueu en compte que el procés pot durar entre 2 o 3 setmanes! Però també és l'opció més econòmica. Així que comenceu rentant bé els tomàquets i tallant-los en quatre quarts. Un cop llestos, deixeu-los reposar a ple sol sobre una reixeta, de manera que circuli aire per tots cantons durant tot el dia. Cap a la tarda, feu atenció a guardar els tomàquets a cobert per evitar que la humitat desfaci la feina feta durant el dia. I quan els tingueu a punt, ja els podeu guardar en pots ben tancats a l'armari, la nevera o el congelador!

El procés de deshidratació al sol pot trigar gairebé tres setmanes (Pixabay)

Deshidratar-los al forn

Si no teniu tant temps o paciència, no patiu: podeu assecar-los al forn! Per fer-ho, a mi m'agrada deixar-los de cap per avall en un colador perquè suïn una mica d'aigua i al cap d'un parell d'horetes fer-los voltar amb oli d'oliva verge extra i herbes fresques perquè quedin ben pintats. Després, col·loqueu els trossos de tomàquet espaiats i de cap per avall en una safata i feu-los entrar al forn a 100 graus. Depenent de la mida dels tomàquets i de la varietat, us hi podeu estar entre 3 i 5 hores! I quan els tomàquets siguin ben vermells i ja no suïn, ja els podeu recollir i ficar-los en pots coberts d'oli d'oliva verge.

 

Al bany maria

Aquest mètode val per a una infinitat de coses, i us servirà per conservar qualsevol salsa feta amb tomàquet triturat. El primer que heu de fer és assortir-vos de pots de vidre hermètics i esterilitzar-los durant un quart d'hora en aigua bullent, per no malmetre la conserva.

Per fer-ho heu d'escollir els tomàquets més macos, els que no tinguin rastre de floridura. Un cop nets, feu-los bullir uns segons i refredeu-los de seguida amb aigua amb gel. Peleu-los i poseu-los dins dels pots pressionant bé perquè quedi el mínim aire possible entre ells, i ompliu l'espai restant amb aigua bullent i un raget de suc de llimona. Torneu a col·locar els pots dins l'olla durant vint minuts i traieu-los quan hagin fet el buit. Els deixeu refredar a temperatura ambient i ja els podreu guardar!

 

Melmelada de tomàquet

Ah, i no oblideu que també podeu fer melmelada de tomàquet! És ben senzill: es tracta de triturar i colar els tomàquets sense pell ni llavors i afegir-hi sucre al gust. Després, els poseu a coure a foc lent afegint-hi un raig de suc de llimona i els aromatitzeu al vostre gust: amb vainilla, amb canyella, amb pell de taronja...

Aneu alerta que no s'enganxi molt i retireu la melmelada del foc quan sigui densa. La deixeu reposar i, un cop a temperatura ambient, hi ompliu els pots esterilitzats i a conservar!

La melmelada de tomàquet es pot aromatitzar de moltes maneres (Pixabay)
ARXIVAT A:
GastronomiaCuina
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut