El matí de Catalunya Ràdio

5 maneres de conservar els bolets perquè no es facin malbé

Assecats, en sal, envinagrats, en oli o congelats

Actualitzat

Si ets dels que agafa molts bolets i omple el maleter, els hauràs de conservar d'alguna manera per no acabar llençant-los. Primera cosa i molt important: a la nevera, no els tapis gaire. Després de collit, el bolet respira i exhala humitat. Si el tapes amb un drap que absorbeixi la humitat però el deixes ventilar evitaràs que es podreixin.

Després, gairebé la totalitat dels bolets guanyen si són assecats. Mitjançant una sèrie de reaccions enzimàtiques entre aminoàcids i sucres, el sabor dels bolets es modifica i s'amplia quan els asseques. El fricandó es fa amb bolets secs perquè amb frescos seria pitjor.

Els bolets, millor assecats

Assecar bolets és tan senzill com estendre'ls sobre papers de diari fins que s'hagin emmarronit i assecat. Si triem un bon lloc de casa, sense humitat, en una setmana ho tindrem a punt. Per anar més de pressa, pots fer el muntatge del paper de diari a sobre dels radiadors de la calefacció.

Els bolets de mida petita, camagrocs, cama-secs, peus de rata o trompetes de la mort, són ben fàcils d'assecar d'aquesta manera. Hi ha qui els embasta per la cua amb un cordill i els penja al rebost o en un armari.

Si entre mans tens xampinyons, ceps, moixernons, llenegues o bèsties d'aquestes més molsudes i grosses, asseca'ls laminats ben fins. Un cop secs, guarda'ls en pots de vidre hermètics.

Hi ha un truc per salvar bolets corcats assecant-los, i és posar-los a ple sol. Els cucs en fugen.

Assecar bolets és tan senzill com estendre'ls sobre papers de diari fins que s'hagin emmarronit i assecat (Canva)

Opcions per cuinar bolets assecats

El rovelló i tota la família de les pinenques no és ni de bon tros el millor ni el més gustós. Els bolets assecats els pots triturar per fer-ne pols i fer-la servir per assaonar cremes i guisats.

Si els vols fer servir per a un fricandó, per a una vedella amb bolets o per a qualsevol guisat o salsa, els poses en remull una estona abans de fer-los servir i, fent-ho així, no només tindrem bolets sinó també un brou de bolets meravellós. Et servirà per afegir a la cassola o com a base d'una crema de tardor sensacional.

És bona idea remullar-los en llet tebiona si el que vols és fer una salsa o una crema amb base làctia, com una beixamel de bolets.

Altres maneres de conservar els bolets

Els podem conservar de quatre maneres més:

  • En sal

Escalda els bolets ben nets amb aigua una mica salada. Els deixes escórrer bé i els poses en pots de conserva fent capes intercalant els bolets amb sal grossa, mirant que quedin sempre ben tapats i coberts. La sal els conservarà.

  • Envinagrats

Aboca els bolets ben nets en una olla amb aigua bullint. Quan l'aigua reprengui el bull, els hi mantens cinc minuts. Seguidament els recuperes, els escorres molt bé i els asseques. Quan siguin freds, els poses en pots de vidre compartint espai amb algun all, alguna fulla de llorer, pebre en gra, fonoll, romaní... el que vulguis per aromatitzar-ho.

La meitat del pot l'ompliràs de l'aigua d'escaldar els bolets i l'altra meitat de vinagre, deixant un ditet fins al broc. Tapa'l i sacseja'l una micona, i finalment remata el pot amb una capa d'oli d'oliva verge del bo. Remata la conserva amb uns vint minutets de bany Maria.

Després de fer la conserva, es pot rematar amb uns vint minutets al bany Maria (Canva)
  • En oli

Escalda els bolets ben nets amb aigua, una mica de vinagre i sal; quan arrenqui el bull para el foc i deixa'ls nedar durant 10 o 15 minuts depenent de la mida. Després, escorre'ls i deixa'ls tot un dia en un colador perquè perdin tota l'aigua.

Un cop escaldats i ben escorreguts, posa'ls en un pot per a conserves i cobreix-los completament amb oli, que pots aromatitzar al teu gust, també. Segella els pots al bany Maria i guarda'ls.

  • Congelats

Es poden congelar, però no aguanten la congelació amb massa integritat. Queden esllanguits i tous, i perden sabor i textura. Els únics bolets que es poden congelar amb cert èxit sense cap tipus de preparació prèvia són els ceps i els carlets.

Has de pensar en els bolets com a esponges plenes d'aigua. Si els vols congelar els pots confitar una mica en oli, tallant-los a làmines o a daus si són molt grossos, i els congeles en bossetes o recipients submergits en aquest oli del confitat.

Els ceps i els carlets són els bolets que millor aguanten la congelació (Canva)
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut