
Cinc grans sèries de Filmin que potser no has vist
Camuflades entre novetats o promocions, sovint les plataformes contenen sèries que queden en un segon pla però que son autèntics tresors
1. "Halt and Catch Fire" (Christopher Cantwell i Christopher C. Rogers, 2017)
"Et pot enganxar una sèrie sobre informàtica i ordinadors? Halt and Catch Fire va demostrar que sí."
El punt fort: Una sèrie que clarament està apassionada pel tema que tracta. Capaç de fascinar-se i de fascinar-te amb una escena on es veu com munten una placa en un IBM.
De què va? Explica la història recent de la informàtica, a través de personatges que ho viuen des de dins. Des dels primers ordinadors ordinadors personals als anys 80 fins a una internet incipient als 90 i els primers videojocs pel camí.
El més interessant: Darrere dels circuits trobem una sèrie interessada en parlar del fracàs com a part inevitable del progrés, de la capacitat per reinventar-se i també de feminisme a través de la trama de les carreres dels personatges femenins.

Atenció a: Un dels encerts de la sèrie és no perdre de vista els personatges. La seva evolució és al centre de la sèrie i el resultat és una ficció propera. Quan l'acabes tens la sensació que trobaràs a faltar els protagonistes d'una manera poc habitual en una sèrie.
2. "The virtues" (Shane Meadows, 2019)
"Stephen Graham fa una interpretació extraordinària que el confirmen com un dels millors actors anglesos actuals."

El punt fort: Val la pena només pel paper d'Stephen Graham.
De què va? Interpreta a un home que està completament trencat després que el seu fill i la seva ex dona marxin a viure a Austràlia. Va a buscar la seva germana, que fa anys que no veu i comença a tenir regressions cap al passat, desbloquejant records que havia suprimit.
El més interessant: La minisèrie està creada per Shane Meadows, el creador de sèries com "This is England", i està basada en la seva pròpia experiència. És una sèrie crua que parla d'un tema dur però que és necessari posar sobre la taula. No hi entro per no fer spoilers.
Atenció a: Al primer episodi Graham fa un autèntic tour de force (de fet, em va semblar més punyent que Benedict Cumberbatch, que fa fer una minisèrie semblant, Patrick Melrose, també amb un personatge en el camí de l'auto-destrucció).
3. "Wolf hall" (Peter Kosminsky, 2015)
"La barreja perfecte entre 'The Crown' i 'House of Cards'."

De què va? És una minisèrie d'època sobre Thomas Cromwell, un personatge maquiavèl·lic que va escalar a la cort d'Enric VIII d'Anglaterra. Està interpretat per Mark Rylance, actor amb molta experiència teatral.
El més interessant: Dirigeix Peter Kosminsky, que normalment fa peces amb un fort component de denúncia social però aquí s'entrega al gènere del drama d'època, proposant un tractament de l'espai realista, utilitzant iluminació natural (canelobres) i escenaris reals.
Atenció a: Al repartiment també hi tenim a Claire Foy ("The Crown") en el paper d'Anna Bolena i a Damian Lewis ("Homeland") com a Enric VIII.
4. "Quan la pols es fa cendra" (Milad Alami, Iram Haq i Jeanette Nordahl, 2020)
"Una minisèrie danesa sobre un atac terrorista en un restaurant."

El punt fort: L'estructura.
De què va? L'atac està situat al mig de la sèrie, de manera que veiem les vides abans i després d'una sèrie de personatges que quedaran sacsejats per la violència. Són personatges molt diferents pensats per representar la població danesa.
El més interessant: El que vol la minisèrie és fer una reflexió de país centrat en el racisme diari i les diferències socioeconòmiques, dos factors que creen ciutadans de primera i ciutadans de segona.
Atenció a: Sense excusar l'atac terrorista, la minisèrie vol reflexionar sobre el que separa la població i els fa enemics, i amb un discurs humanista, aposta per posar-se en la pell de l'altre per enfortir-nos i no deixar escletxes als discursos d'odi i marginalitzadors.
5. "La ruta dels diners" (Jeppe Gjervig Gram, Jannik Tai Mosholt Anders Frithiof August, Per Fly, Jannik Johansen, Søren Balle, Søren Kragh-Jacobsen, 2015)
"Sèrie danesa sobre la investigació de diferents casos de corrupció."

El punt fort: Els nòrdics són coneguts per les seves sèries criminals, sempre absorbents i ben escrites. Aquí trobem el mateix estil però aplicat al delicte financer.
De què va? El creador, que és un dels guionistes de "Borgen", es fixa en un delicte o mala praxis de les grans empreses. La primera temporada se centra en una empresa d'energies renovables i en les estratègies que fa servir el seu director per sortir guanyant en la sortida a borsa de l'empresa que coincideix amb la possible pèrdua de subvencions del govern, que vol afavorir l'energia solar. Com que el guionista és conscient que només amb aquesta trama costarà atrapar el públic, s'hi uneix la mort d'un treballador en una de les plantes d'aquesta empresa. Així s'uneixen dos detectius: el d'homicidis i l'expert en delictes fiscals, que representen al seu torn les dues cares de la sèrie.
El més interessant: És una sèrie interessant, pedagògica però sense passar-se, i amb bons actors al capdavant. A la segona i tercera temporada té altres casos i acaba introduint més acció, encara que resulta més convencional. Però la primera temporada és una joia.
Atenció a: La primera temporada és particularment efectiva explicant com treballa el segon, que ho viu com una cursa de fons on s'ha de ser impecable seguint la ruta dels diners per mostrar les pràctiques de l'empresa. Es demana a l'espectador que tingui paciència i escolti, però hi ha recompensa.
- ARXIVAT A:
- Sèries