Catalunya és l'única comunitat de l'Estat amb vacunes caducades
El matí de Catalunya Ràdio

Catalunya és l'única comunitat de l'Estat amb vacunes caducades

Madrid i Andalusia tenen milers de dosis a punt de caducar, i la resta de comunitats estan prioritzant els excedents per punxar terceres dosis a les residències de gent gran

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Departament de Salut admetia aquesta setmana que a Catalunya s'han fet malbé prop de 70.000 vacunes contra la Covid. Però Madrid i Andalusia podrien anar al darrere. Segons ha pogut saber "El matí de Catalunya Ràdio", tenen lots de vacunes que estan a punt de caducar.

A Andalusia reconeixen que tenen 36.900 dosis de Pfizer que caducaran el 31 d'octubre. També han decidit tornar al ministeri 458.350 dosis d'AstraZeneca i Janssen perquè les distribueixi en altres llocs, perquè, si no, se'ls farien malbé. "La gent o no s'estan vacunant o bé prefereixen que els punxin amb Pfizer i Moderna", expliquen fonts de la Conselleria de Sanitat andalusa a "El matí".

A la Comunitat de Madrid també tenen milers de dosis amb la data de venciment a punt i, per evitar llençar-les, des de fa tres setmanes estan prioritzant aquests vials als centres de vacunació. Per ara, asseguren, no s'ha malmès cap dosi.
 

La resta de comunitats autònomes, segons expliquen a "El matí", no han tingut aquest problema. De fet, tal com admet la ministra Carolina Darias, és un recompte difícil de fer perquè el Ministeri de Sanitat no té aquestes dades centralitzades.

"Només ens consta que han caducat vacunes a Catalunya. És cert que hi ha comunitats que tenen vacunes a punt de caducar, però ja estan començant a inocular-les a col·lectius prioritaris, que s'han incorporat a la ponència de vacunes."

Hi ha comunitats, com les Illes Balears, que, per evitar haver de llençar vacunes, fan un seguiment diari del que tenen i, si cal, ho redistribueixen. En altres punts, com Castella i Lleó o Cantàbria, van aprofitant les vacunes que estan a punt de caducar per punxar la tercera dosi de reforç a les residències de gent gran.
 

Galícia, líder en vacunacions

Pel que fa a les xifres globals de vacunació, destaca Galícia. Han posat fins i tot més vacunes de les que han rebut: un 100,12%. Això passa perquè tenen un tipus d'agulles que els han permès treure més dosis de cada vial de les que s'havien previst inicialment.

En general, totes les comunitats han administrat més del 80% de les vacunes que han rebut. La majoria, inclosa Catalunya, superen el 90%. Sense comptar-hi Ceuta i Melilla, on menys dosis han posat és a les Balears (un 83%).

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut