Bars i restaurants es preparen per la seva particular entrada a la nova normalitat. Des del 4 de maig poden oferir menjar per emportar i, a partir del dia 11, podran obrir les terrasses a les regions de l'Alt Pirineu-Aran, el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre on entra en vigor la fase 1 del pla de desconfinament. El que no podran fer encara és aixecar la persiana dels espais interiors. El govern espanyol no ho preveu fins que s'activi la fase 2 del pla i el gremi ho viu amb por i, sobretot, amb molta incertesa. Els restauradors lamenten que no s'hagi aprovat un protocol únic per garantir la higiene i la seguretat de clients i treballadors, per això alguns ja estan ideant protocols interns per quan arribi el moment d'obrir. Nandu Jubany, Restaurant Can Jubany "Des del govern no hi ha cap mena de línia clara. Si no creem entre tots una seguretat perquè pugueu venir amb tranquil·litat, malament. Tot està ple de buits i no ens expliquen res." Alguns establiments s'han plantejat durant les darreres setmanes la possibilitat d'utilitzar mampares per separar comensals. Comerços i despatxos han trobat en aquests elements la resposta als problemes d'higiene, tot i que la immensa majoria dels restauradors no volen ni sentir-ne a parlar.   Òscar Manresa, Restaurant Casa Leopoldo "Un restaurant és compartir, és veure gent, és l'ambient. I tot això amb mampares no funciona. Si hem de posar mampares, potser no obrirem." Carme Ruscalleda, primera xef catalana amb tres estrelles Michelin "Seria raríssim. A banda, caldria una persona que contínuament estigués netejant les mampares. És un sou més." Ada Parellada, Restaurant Semproniana "Precisament al restaurant tenim una missió social. És un espai preparat per a les relacions socials. No vull ni plantejar-m'ho, ho trobo horrorós." A aquests arguments, cal sumar-hi el cost de la mampara, que pot anar entre els 40 i els 150 euros en funció de la mida i la qualitat que es demani, i la disponibilitat de trobar-ne. Per això, molts propietaris prefereixen no precipitar-se i esperar que les autoritats sanitàries es posicionin sobre aquesta qüestió. Curiosament a Amsterdam un restaurant ha tirat d'enginy i ha col·locat cinc taules a la terrassa aïllades a través d'hivernacles. La idea ha funcionat i l'establiment ja té més d'un mes de reserves. Un altre sector que podria plantejar-se l'ús de mampares és el de l'aviació. La firma italiana Aviointeriors, especialitzada en disseny, ha fet dues propostes per mantenir la capacitat dels aparells incorporant unes mampares als seients que aïllen els passatgers. Mampara Glassafe per aïllar els seients (Aviointeriors) (Aviointeriors) Les mampares han arribat fins i tot al món de l'educació. A Taiwan, les classes no s'han suspès, però sí s'han fet canvis. Es recomana als nens dur mascareta i les classes s'han adaptat a la nova situació amb separadors a les taules i als menjadors.