Personal sanitari de la CAP Vila Olímpica, amb equips de protecció per fer les PCR
La reducció de la quarantena arriba quan la variant òmicron ja és majoritària a Catalunya (EFE)
ANÀLISI

Canvi d'estratègia en la lluita contra la pandèmia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Cal estar molt atent per no perdre's, ni caure a terra marejat amb totes les normes que es van aprovant per controlar la pandèmia. Unes normes que canvien d'una setmana a l'altra i que van acompanyades de desplegables amb excepcions de tota mena. Els canvis que es comencen a aplicar avui afecten les quarantenes. Ja no cal quedar-se 10 dies aïllat a casa, s'ha decidit que amb 7 n'hi ha prou.

L'òmicron està escombrant Catalunya, l'estat espanyol i la resta d'Europa com un tsunami, però les autoritats sanitàries escurcen el confinament. És tan fina la línia que separa la protecció de l'economia de la protecció de la salut pública, que sovint es confon i desapareix.

La decisió de retallar la quarantena té molt a veure amb el daltabaix econòmic i laboral que suposa el ritme de milers de contagis diaris de les últimes setmanes. Amb un confinament més curt, la gent està menys dies de baixa, i això, que econòmicament pot ser bo, sanitàriament implica un risc: un augment potencial dels contagis.

La incubació de l'òmicron sembla que és més curta... però després de gairebé dos anys s'ha acumulat prou coneixement per saber que el virus no es comporta igual amb tothom qui contagia, per tant, és probable que després dels 7 dies, com que tampoc és obligatori una PCR negativa per acabar el confinament, hi hagi contagiats que continuïn transmetent el virus. Un risc que les autoritats sanitàries han decidit assumir. I amb aquesta decisió, es confirma el canvi d'estratègia en la lluita contra la pandèmia.

La setmana vinent hi ha convocada una reunió per parlar de la tornada a l'escola del dia 10. Hi ha comunitats i alguns experts que demanen ajornar-la uns dies. El ministeri assegura que les escoles són un espai segur i que l'objectiu és mantenir la presencialitat. La Generalitat manté el calendari: el dia 10 tornen els nens a les escoles. També tornen les classes a les universitats.

No s'entendria d'una altra manera, ara que som en aquest punt d'inflexió de la pandèmia. Que les escoles han de ser les últimes a tancar i les primeres a obrir és una de les poques lliçons que haurien d'haver quedat gravades després del confinament total del 2020. Si el dia 10 podem anar a dinar a un bar mal ventilat, on tothom seu a taula sense mascareta, és evident que els nens poden anar a classe, per seure separats, amb la mascareta posada i les finestres obertes.

I potser, aprofitant el canvi d'estratègia, seria l'hora de planificar millor l'accés als tests d'antígens, perquè no torni a passar com el cap de setmana passat i com avui i demà, que hi haurà farmàcies on no en quedi ni un, mentre l'ansietat empeny la gent a buscar-ne per a tota la família, i els més llestos en treuen profit apujant preus. El mareig de la població passaria millor si la reacció dels governs en situacions com aquesta estigués a l'altura.

Anar al contingut