Alba Alfageme: "El patriarcat ens empetiteix, ens assassina, ens agredeix i ens viola"
La violència sexual és una de les mostres més clares de domini extrem
ANÀLISI

Cada 12 hores es denuncia una violació a Catalunya

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Avui arrenquen les festes de la Mercè a Barcelona. Quatre dies d'activitats de tot tipus, sobretot musicals i sobretot a les nits. Quatre dies, amb les seves tres nits, de perill per a milers de persones. Dones, per ser més exactes.

Ja fa un temps que l'amenaça sexual ha entrat en els programes de festes. En forma de punt lila, per exemple. La festa a la nit, els concerts a l'aire lliure, les aglomeracions, la festa al carrer, fa temps que són espais poc segurs per a les dones. Com les discoteques. En realitat, com ho és qualsevol espai a qualsevol hora del dia, fins i tot casa, perquè les agressions i els abusos sexuals passen en qualsevol moment i en qualsevol entorn.

Aquest cap de setmana, a Barcelona, uns dels professionals que més de prop tracten la violència sexual -l'Hospital Clínic- estan en guàrdia, perquè saben el pa que s'hi dona. Per això han impulsat una campanya que s'ha colat en el programa de festes oficial, adreçada directament a la gent jove. Tatoos, grafitis i música (Miki Núñez, The Tyets i Doctor Prats) formaran part del reclam de la campanya.

La violència sexual, un problema de salut pública. Així ha de ser tractat per tots nosaltres i per les institucions. Com més actors tinguin clar que és això, un problema que ens afecta com a societat, més directament se'l podrà abordar.

Dades n'hi ha per parar un tren, totes alarmants. Cada 12 hores es denuncia una violació a Catalunya. A Barcelona ciutat, una cada dos dies. Tres de cada deu víctimes estaven drogades o begudes. La majoria són menors de 25 anys. I en el 100% dels casos, els agressors eren homes.

Per si les dades no fossin prou contundents, hi ha la realitat, els casos concrets, els noms i cognoms. Com el de l'Anna, la noia de 21 anys assassinada aquesta setmana a Campdevànol, al Ripollès. El noi amb qui sortia està detingut. La policia ho investiga i l'entorn parla d'amenaces i maltractaments. Seria la víctima número 10 de l'any. Només comptant les assassinades per parelles o exparelles.

És un problema de salut pública.

Anar al contingut