El documental "Bruixes, la gran mentida" és una producció de TV3 en coproducció amb Sàpiens que s'estrena aquest 25 de gener al "…
El documental "Bruixes, la gran mentida" és una producció de TV3 en coproducció amb Sàpiens que s'estrena aquest 25 de gener al "Sense ficció" de TV3.
ANÀLISI

"Bruixes, la gran mentida", el documental que recorda un feminicidi a Catalunya

TEMA:
Feminisme

Sovint deveu haver vist o sentit la frase, gairebé el crit de guerra: "Som les netes de les bruixes que no vau poder cremar". Sí, ho som, i també som les netes dels tribunals que les van jutjar i torturar, i dels veïns que les van delatar. Perquè, entre els segles XV i XVII, Catalunya va ser un dels focus mundials de les caceres de bruixes. Milers de dones van morir després de judicis manipulats i tortures terribles. 

I a Catalunya, majoritàriament, qui jutjava i condemnava no era l'Església, la terrible Inquisició, no, sinó que eren els poders locals, els nostres. Sabeu que les dones havien de pagar les costes dels judicis i se'ls quedaven els béns un cop sentenciades? Així, a més d'acusar dones independents, amb coneixements d'herbes i remeis, amb vides poc convencionals, també van caure moltes vídues. Perquè en un moment de pèrdua de poder econòmic dels senyors feudals eren especialment llamineres. 

I avui? Fa quatre dies, un diputat de Vox deia "bruixa", amb tota la mala bava, a una diputada socialista. Esclar que, qui pensa així, ja li deu anar bé que aquell període de cacera de bruixes fos el primer gran feminicidi dels nostres temps. Ahir, com avui, la societat patriarcal i el rumor -transformat en xarxes socials- fan que es persegueixi les dones. Sense foc, sense tortura. Són els nous inquisidors amb pell de xai.

 

ARXIVAT A:
Feminisme
Anar al contingut