A més de l'arbre, cal mirar quins i quants ornaments hi posem (iStock)
ANÀLISI

Bon Nadal i feliç toc de queda!

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Ens pensàvem que aquest any seríem tants com volguéssim a taula, podríem sortir fins tard algun dia, prendre alguna copa i anar de casa en casa, per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis. I no. La realitat és tossuda i aquesta pandèmia se'ns arrapa de mala manera. Un altre Nadal amb restriccions. Torrons i neules, certificats d'autoresponsabilitat i mascaretes al carrer.

Enmig del desgavell de missatges contradictoris d'epidemiòlegs, responsables de salut i presidents, al final la responsabilitat recau en cadascú. Cada família ha acabat decidint anul·lar dinars o fer-los adaptats per no córrer riscos. S'hi sumen els milers de confinats, que passaran les festes fent quarantena.

Si sou dels que veuen el got mig ple, us podeu agafar a l'èxit de la vacunació, a l'efectivitat contrastada de les tres dosis i a les primeres evidències que apunten que la variant òmicron, que ens ha fotut enlaire el Nadal, és menys greu que la delta.

Si sou dels que veuen el got mig buit, podeu renegar, i amb raó, de la preferència dels governs per les restriccions i les prohibicions, mentre l'atenció primària continua esperant reforços, les baixes laborals per als contactes estrets són una quimera i els tests d'antígens i les PCR van pel camí d'encarir-se tant com el rebut de la llum.

Potser us interessarà llegir l'article que signa el catedràtic de Dret Jordi Nieva-Fenoll, al diari Ara, on recorda que el respecte pels drets fonamentals "és una excel·lent pauta de govern", i que ja és hora de "recuperar l'espai immens de llibertat que hem perdut en aquests dos anys", assumint que haurem d'acabar convivint amb el virus, "amb una població vacunada i amb una atenció sanitària suficient, amb uns mitjans sanitaris suficients que permetin cuidar com es mereixen" els que, malgrat tot, es contagïin i empitjorin.

Confinats, emmascarats o adaptats, sigui com sigui, que demà no us falti una bona escudella i carn d'olla, i l'endemà, uns boníssims canelons de Sant Esteve a taula. Una de les cuineres més grans que tenim ara mateix a Catalunya, la Maria Nicolau d'El Ferrer de Tall, té més raó que ningú quan diu que només hi ha una sola cosa que pugui omplir els buits, aplacar bèsties i extirpar ànsies: la recepta definitiva per inflamar de pau i d'escalfor les cases, i arraconar el maleït coronavirus: l'escudella de Nadal. El brou amb els galets gegants; la safata de verdura amb la col, els cigrons, la pastanaga i la patata; la carn d'olla, la cua i l'orella de porc, la pilota, la gallina i la vedella. Si us hi cap, el rostit. I per descomptat, les neules i els torrons.

Doncs això, Bon Nadal a tothom!

Anar al contingut