La rabassola és coneguda pel nom de múrgola
El matí de Catalunya ràdio

Bolets de primavera: la rabassola, múrgola o barret de capellà

És un bolet que quan és cru, és perillós: per treure-li el verí s'ha de bullir. Cuinat o assecat és exquisit per fer-lo a la crema o en una truita

TEMA:
Gastronomia

La rabassola és aquest bolet de primavera, de cama blanquinosa i barret de forma ovalada, d'entre 6 i 10 cm d'amplada, de color marró o de mel, ple d'alvèols que fan que el barret sembli ben bé un rusc.

Arreu del país se l'anomena de forma diferent. Potser el coneixeu pel nom de múrgola, morilla, múrmula, múrbula, búrbula, morúgula, murguela, murga... El nom de rabassola ens ajuda a trobar-les al bosc, perquè ens avisa que aquest bolet creix a la vora de les rabasses, que són les soques seques i mortes dels arbres.

Justament ara és aquell moment de l'any que podem trobar-ne en zones humides de llocs oberts, boscos aclarits o cremats i terres remogudes. Li agraden especialment les soques de verns, pollancres, oms i freixes i les zones regirades pels treballs forestals. La descobrirem gairebé sempre per sorpresa, ja que no acostuma a créixer al mateix lloc un any que un altre. A més a més, és un bolet que al mercat no el trobes fresc.

El nom de rabassola ens avisa que aquest bolet creix a la vora de les rabasses / Canva

És perillosa quan és crua

És una espècie deliciosa i molt apreciada pels boletaires experts. La rabassola està armada amb un potent arsenal de defenses químiques contra els depredadors. És perillosa només quan és crua. És per això que el govern espanyol va decidir prohibir-ne la venda en cru el 2009. Des de llavors que, en teoria, les rabassoles només les podem comprar en conserva, seques o congelades.

És un bolet que només es pot comprar en conserva, sec o congelat /Canva

Si descobreixes un grapat de rabassoles i vols treure'n el verí només les has de bullir durant uns minuts i llençar aquesta aigua.

Les pots afegir a qualsevol guisat amb suc, procedir a saltar-les en una paella i fer-ne una truita, o per fer-les a la crema o de qualsevol manera.

També serveix el procediment d'assecar-les. Si les enfiles pel peu amb un cordill i les penges en un lloc fosc i airejat, no només en desapareixerà el verí sinó que el seu sabor i aroma milloraran. Les podràs guardar en un pot hermètic tant de temps com vulguis.

Rabassoles a la crema

Si heu aconseguit al bosc rabassoles fresques, coeu-les primer uns minuts en aigua bullent tal com hem dit. Si preferiu fer-ne servir de seques, rehidrateu-les mitja horeta amb aigua tèbia, llenceu aquesta aigua del remull, i llestos.

Per treure el verí de la rabassola l'has de bullir durant uns minuts / Canva

Piqueu una mica de ceba ben petita i daureu-la en una paella amb oli o mantega. Afegiu-hi un petit raig de brandi o de vi ranci i deixeu que s'evapori i que la ceba marronegi fort i bonic. Incorporeu a la paella les rabassoles i coeu-ho uns minuts tot plegat.

Ara hi afegiu un bon raig de nata, o un raig de nata i un de brou de pollastre, si en teniu. Hi ha qui a més a més aquí hi deixata un tros de foie!

Feu-li fer xup-xup fins que tingui l'espessor que us agradi, i... A sucar pa!

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut