Blue Monday, el dia més trist de l'any
Blue Monday, el dia més trist de l'any
ANÀLISI

Blue Monday, el dia més trist de l'any

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
Blue Monday, el dia més trist de l'any
El Blue Monday, el dia més trist de l'any. Font: iStock

Dilluns, 18 de gener. Blue Monday, el dia més trist de l'any, per ordre d'aneu a saber qui. Com si ens calgués també que algú ens digui fins i tot quan hem d'estar tristos.

I sembla que avui, que és el tercer dilluns de gener, toca. I toca perquè, fa uns anys, un professor de psicologia de Cardiff va arribar a aquesta conclusió, després d'elaborar tota una fórmula matemàtica: els dies que han passat des de les festes de Nadal, els dies que falten per cobrar la nòmina, els càrrecs al compte per les compres de regals, els bons propòsits que ja s'han abandonat, l'hora en què es continua fent fosc i el fred. Resultat: tristesa.

De fonaments científics inexistents, tenint en compte que era, en realitat, la fórmula de màrqueting per a una agència de publicitat, el títol de "Blue Monday" s'ha incrustrat ja en el calendari occidental, com una ximpleria més.

A l'hora de la veritat, aquest 2021, el tercer dilluns de gener arriba amb el pic de la tercera onada de la pandèmia a tocar, sense president a la Generalitat, amb el Parlament dissolt, amb les eleccions desconvocades, sense acord sobre la nova data, sense poder sortir del municipi i amb el Barça perdent el primer títol de la temporada.

Confiem que per a la majoria dels qui ara aneu cap a la feina o l'escola, avui simplement sigui un dilluns més. Gris i una mica fred, però no gaire diferent de cap altre dia.

Confiem que per als responsables polítics sigui un dilluns menys per esperar a posar-se les piles: dissenyar un pla robust que permeti a tothom votar ben aviat, sumar consensos amb la resta de forces, treure soroll i posar-hi ganes, recursos i ajudes directes. Potser el Blue Monday ho és, més que mai, per als responsables polítics en pandèmia. I, en especial, per als catalans. Com escriu en Francesc-Marc Álvaro avui -i ho broda- a la majoria de la gent tant li fa si les eleccions són el 14 de febrer o el 30 de maig. Una indiferència que se solapa amb la certesa que aquest govern ja no dona per més i que del resultat de les urnes no en sortirà un govern capaç de canviar ni de millorar res.

Diu el calendari que avui és el dia més trist de l'any. Per quan, el dia més eficient de l'any?

Anar al contingut