Els mestres d'educació infantil i primària impartiran 23 hores setmanals
Els mestres d'educació infantil i primària impartiran 23 hores setmanals
ANÀLISI

Beneïda rutina, malgrat tot

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Sant tornem-hi amb el despertador, la carmanyola, l'agenda i els deures. L'embús per arribar a la feina, les extraescolars i el "sopar d'hora i a dormir". Beneïda rutina, malgrat tot.

Dues setmanes després, les escoles tornen a marcar el ritme de la vida en comunitat. Més d'1.300.000 alumnes tornen a classe aquest matí per afrontar el trimestre més llarg i més feixuc de tot el curs. És una autèntica travessia pel desert totes les setmanes que tenen per davant fins a la propera aturada, la de Setmana Santa. 

A més dels alumnes, avui s'incorporen també a les aules 3.500 docents nous. Un increment de plantilla que permetrà reduir una hora lectiva al professorat i que va ser la condició que va permetre signar la pau entre els sindicats i el Departament d'Educació a principis de curs.

El primers dies de setembre -ho deveu recordar- van ser molt moguts, amb els sindicats de morros per l'avançament del calendari escolar. Va haver-hi un acord in extremis amb el departament que va permetre calmar la cosa. Però ara, la pel·lícula es repeteix. 

El sindicat USTEC torna a convocar vaga: els dies 25 i 26 de gener, coincidint amb la que s'ha convocat de metges i infermeres. Per tant, si el govern no es posa les piles, es pot trobar amb un inici d'any infernal: sense pressupostos, i amb la sanitat i l'educació públiques en peu de guerra. 

Si ja es fan costa amunt, habitualment, els mesos de gener i febrer... amb aquest panorama, el primer trimestre pot ser un via crucis per al govern en solitari d'ERC. L'educació i la sanitat són dos dels pilars de l'estat del benestar. En un moment van ser referents de qualitat, feia goig parlar del nivell educatiu de les escoles i del bon funcionament dels hospitals.

Ara acumulen anys de descomposició i això es tradueix en malestar i en mals resultats, especialment preocupants en l'educació: tenim els alumnes amb el nivell més baix en matemàtiques, català i anglès dels últims anys.

Toca arremangar-se. És un 2023 costerut. I, com saben bé els alumnes que avui tornen a classe, si es deixen per a l'últim dia, els deures es fan una muntanya que t'acaba esclafant.
 

Anar al contingut