Barcelona tancarà les botigues que venguin alcohol a menors o fora de l'horari permès
El mati de Catalunya Ràdio

Barcelona tancarà les botigues que venguin alcohol a menors o fora de l'horari permès

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, anuncia a "El matí de Catalunya Ràdio" mà dura amb aquests locals

Actualitzat
TEMA:
La Mercè

Després dels macrobotellots de les festes de la Mercè, amb incidents violents que han deixat un balanç de 66 detinguts i 73 ferits i danys en mobiliari urbà, vehicles i establiments encara per quantificar, l'Ajuntament de Barcelona planteja multar i, si cal, tancar les botigues 24 hores que se saltin el límit horari de venda d'alcohol (fins a les 23.00 a l'estiu), o que venguin alcohol a menors.

Les sancions, segons el primer tinent d'alcaldia Jaume Collboni, poden anar dels 20.000 als 500.000 euros

"Mà dura amb aquests locals i tolerància zero amb l'incompliment de les normes. És un problema d'ordre públic i de salut"

Des de la patronal que agrupa aquests supermercats 24 hores estan d'acord amb la mesura. El secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores de Catalunya, Roger Gaspa, recorda que ells ja tenen reglaments interns per evitar vendre alcohol a menors i fora de l'horari permès:

"Des del primer dia vam dir que la venda d'alcohol a menors és un tema molt sensible. Tenim protocols i mecanismes interns per fer complir el marc legal a Catalunya, tant des del punt de vista de l'horari com del perfil de venda"

Només a Barcelona hi ha uns 500 botigues de conveniència 24 hores. El president de l'associació que agrupa aquests establiments a la ciutat, Mohammed Shiplu, defensa que compleixen els horaris i neguen que venguin alcohol a menors d'edat.

"Els botellots no són culpa nostra. Sempre verifiquem els DNI, però els menors busquen majors de 18 anys que els comprin begudes alcohòliques i això és el que no podem controlar"

Shiplu assegura que els joves no compren l'alcohol als supermercats 24 hores perquè és "massa car" per a ells i afirma que recorren a supermercats convencionals on els preus són més baixos.

Fora de Barcelona, altres ciutats, com Badalona i Terrassa, també podrien aplicar mesures similars, segons han explicat a "El matí" l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i la tercera tinenta d'alcalde de Terrassa, Lluïsa Melgares.

Des de l'Ajuntament, Jaume Collboni assegura que han constatat que moltes d'aquestes botigues de conveniència se salten la prohibició, i que des del juny i fins a l'agost s'han posat unes 11.000 multes per actituds incíviques i s'han desallotjat més de 200.000 persones per botellots.

"No podem normalitzar el botellot com una alternativa d'oci".

Insisteix que l'obertura de l'oci nocturn "hauria tret pressió pels botellots" i creu que si se'n fa la reobertura en interiors amb la implantació del passaport Covid el 8 d'octubre, com ha anunciat el govern, serà "massa tard". Tot plegat, són mesures que s'han avançat hores abans del ple extraordinari que l'oposició ha sol·licitat de manera urgent.

Més control per evitar la venda d'alcohol a menors o fora d'hores
Es vol evitar que els menors accedeixin amb facilitat a l'alcohol

Els hospitals, termòmetre de la festa
   
Les Festes de la Mercè i els botellots a l'aire lliure han provocat un augment de casos d'intoxicacions per alcohol i drogues respecte a l'any passat fins a triplicar el nombre d'atesos.

Les xifres dels hospitals, com ara el Clínic, parlen del pitjor cap de setmana del que portem d'any, amb 25 persones que han arribat a urgències per intoxicació de drogues i alcohol.

L'Hospital del Mar, que és el que rep majoritàriament aquest tipus de pacients intoxicats per la seva proximitat a la platja i als botellots que s'hi fan, ha atès gairebé el doble d'intoxicacions respecte a la Mercè del 2020. Ho explicava a Catalunya Ràdio el doctor August Supervia, coordinador de la Unitat de Toxicologia Clínica del centre:

"Hem tingut una quinzena d'intoxicacions per abús d'alcohol i drogues. És n augment important en relació a les festes de la Mercè de l'any passat, quan els casos no van arribar a la desena. Ens hem tornat a situar en nivells de prepandèmia"

Més control per evitar la venda d'alcohol a menors o fora d'hores
El botellot de la nit de divendres va fer saltar totes les alarmes

També han detectat un increment d'entre un 20 o un 30% de casos a les urgències de l'Hospital de Sant Pau respecte a un cap de setmana normal. Tots els Hospitals consultats estimen que la xifra de persones ateses amb quadres d'intoxicació és similar a les d'abans de la pandèmia.

ARXIVAT A:
La Mercè

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut