"Accused" i "Mare of Easttown", les sèries d'estrena de la setmana
Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre
"Accused" i "Mare of Easttown", les sèries d'estrena de la setmana
Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre
"Mare of Easttown"
El matí de Catalunya Ràdio

"Accused" i "Mare of Easttown", les sèries d'estrena de la setmana

Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre

Actualitzat
TEMA:
Sèries

1. "Mare of Easttown" (Craig Zobel, 2021)

"Kate Winslet interpreta una detectiva en una sèrie criminal. Us la recomano si us van agradar sèries com Forbrydelsen o Sharp Objects."

Semàfor: Verd
De què va: És una sèrie criminal de ritme lent que segueix diverses trames relacionades amb un poble petit a Pennsilvània. D'una banda tenim la desaparició d'una adolescent que va passar fa anys i encara no s'ha resolt, i, per l'altra, la mort d'una altra adolescent. Les dues trames conflueixen en una persona: la detectiva que interpreta Kate Winslet, una dona que coneix molt bé el poble, perquè és on va viure, i que té una vida que ha arribat a un punt que té més fracassos que no pas encerts, tant a nivell laboral com personal. La seva mirada cansada reflecteix l'esperit de la sèrie i li dona un to molt específic.

Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre
Kate Winslet, amb la seva mirada melancòlica i cansada, marca el to de 'Mare of Easttown' 
 

El més interessant: Darrere d'aquesta mirada hi ha el tema de fons de la sèrie, que avança en paral·lel a la investigació criminal, i que és la pèrdua de les persones que estimem. És un personatge que viu en un procés de dol que ja ha assumit com a permanent.
Atenció a: Per contrastar amb aquest to trobem un altre detectiu, que envien des de fora del poble per ajudar en el cas, interpretat per Evan Peters. Com a forà, aporta una visió de la vida més alegre que la que abunda al poble i dona punts de lleugeresa a la sèrie.
L'ambient: La sèrie fa servir la investigació i els diferents sospitosos per entrar a les vides dels habitants del poble. En aquest sentit, és una sèrie criminal tradicional, però molt sòlida, amb girs de guió ben treballats i amb un estil sobri.
A quina plataforma: HBO

2. "Them" (Little Marvin, 2021)

"Una sèrie de terror que parla sobre racisme."

Semàfor: Groc
El punt fort: La sèrie és molt efectiva a l'hora de passar aquest racisme pel sedàs del gènere del terror. El que fa por és la maldat dels veïns, i en aquest punt és més punyent que Lovecraft Country.
De què va: Pren com a context històric les diferents onades migratòries d'afroamericans del sud cap al nord dels Estats Units. Hi va haver dues grans onades i la sèrie es focalitza en la segona (dels 40 als 70). És molt important en aquest context una llei que permetia als propietaris de terres prohibir la venda de les propietats a persones d'una ètnia concreta. El Tribunal Suprem va suprimir aquesta llei, de manera que els negres es podien permetre comprar propietats en zones tradicionalment blanques que també tenien unes millors condicions de vida. Els protagonistes de la història són una família que fa aquest trasllat i compra una casa en una zona blanca de Los Angeles. Ara, que la llei ho permetés no vol dir que les famílies que ja hi vivien hi estiguessin d'acord. Els protagonistes de la sèrie es troben, només arribar, amb l'odi i el racisme dels veïns, encapçalats per un personatge que interpreta Alison Pill.

Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre
'Them' combina el gènere de terror amb la reivindicació
 

Atenció a: Això es combina amb altres trames de terror menys terrenals que, al meu parer, fan perdre força a la proposta de la sèrie, fent-la molt més convencional del que s'espera al principi.
L'ambient: En una escena, un grup de mestresses de casa treuen taules i cadires davant de casa seva, es posen ulleres de sol i se serveixen  refrescos mentre posen tot de ràdios a tot volum amb cançons racistes. I estan així tot el dia.
A quina plataforma: Amazon Prime Video

3. "Laberint de pau" (Petra Biondina Volpe i Mike Schaerer, 2020)

"Una recomanació per als aficionats a les sèries històriques."

Semàfor: Verd
El punt fort: És una minisèrie valenta tenint en compte que està feta pel canal públic suís, l'SRF, i que des del principi fins al final es manté en la seva tesi que una posició neutral no és possible en temps de conflicte.
De què va: S'endinsa en un escenari recurrent en les sèries històriques com és la Segona Guerra Mundial, però ho fa amb un punt de vista diferent: comença quan el conflicte ha acabat i fa una radiografia del paper de Suïssa, explorant les contradiccions de la seva posició teòricament neutral.

Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre
"Laberint de pau" qüestiona que una posició neutral sigui possible en temps de conflicte.

El més interessant: Està protagonitzada per tres personatges que van per separat i que es troben en situacions que evidencien les contradiccions d'un país que va acollir refugiats de camps de concentració però també va ser refugi per als nazis. Només començar hi ha un membre de les SS que diu una frase demolidora: "Si tens diners, sempre faràs amics suïssos."
Atenció a: Algunes escenes, com les dels refugiats dels camps, que són tractats com si no fossin persones, sinó com un inconvenient que intenten derivar a un altre país, són tristament vigents.
L'ambient: La minisèrie divideix els personatges entre els que fan els ulls grossos per fer negoci i prosperar i els que s'horroritzen de la connivència amb els nazis.
A quina plataforma: Filmin

4. "The Nevers" (Joss Whedon i Philippa Goslett, 2021)

"Hi ha escenes que funcionen individualment, però en el conjunt és una sèrie poc cohesionada que no us recomano."

Semàfor: Vermell
De què va: Ens transporta al Londres de l'època victoriana, però no és una sèrie històrica, si no de fantasia. En aquest Londres victorià hi ha un grup de persones que tenen poders, habilitats. Mentre la societat se les mira malament i en sospita, hi ha un orfenat on s'acullen, especialment quan són petites. És una mena d'X-Men victorià, on les protagonistes són dues dones amb poders que investiguen qui intenta segrestar algunes d'aquestes criatures amb habilitats i per què, ja que s'hi estan fent experiments.

Les 5 sèries de la setmana
El missatge de 'The Nevers' està tan mastegat que fa vergonya aliena

Atenció a: Els personatges amb poders representen qualsevol col·lectiu que hagi estat mirat amb desconfiança per la societat, sigui pel motiu que sigui.
En què punxa: El missatge que guia la sèrie és evident i està tan mastegat que gairebé fa vergonya aliena. No confien en la intel·ligència de l'espectador, va amb negreta i subratllat. La sèrie també té un problema de to. De vegades té un registre exagerat, gairebé buscant la comicitat, i d'altres és molt seriós. No acaba de tenir clar el seu públic. Podrien ser adolescents o joves, però té moments molt crus. Potser hi té a veure el fet que el seu creador, Joss Whedon, va abandonar la sèrie a mig camí (o probablement el van fer abandonar a causa de la denúncia que van posar contra ell per comportament abusiu).
A quina plataforma: HBO

5. "Accused" (Jimmy McGovern, 2010-2012)

"Un cas judicial per capítols. La justícia pot ser injusta en molts episodis."

Semàfor: Verd
El punt fort: Destaca per un repartiment de luxe en què trobareu Olivia Colman, Sean Bean, Stephen Graham, Robert Sheehan o Christopher Eccleston, entre molts altres, i per uns guions punyents i molt ben escrits.
De què va: Una sèrie judicial en forma d'antologia (això és, un cas per episodi) que narra la història d'un personatge a punt de ser jutjat. Primer el veiem a la presó, després veiem què va fer i s'acaba amb el judici.

Arriben sèries històriques o sobre crims que no et pots perdre
'Accused' destaca pel seu repartiment de luxe i guions brillants

El més interessant: És una estructura molt eficaç perquè durant l'episodi ens fem una idea de si és innocent o culpable, i quan arriba la sentència podem estar-hi d'acord o no.
Atenció a: És una sèrie creada per Jimmy McGovern, un guionista britànic veterà que té una llarga carrera fent, sobretot, drames amb un contingut social.
A quina plataforma: Amazon; dins de la plataforma, el canal Acorn TV, que inclou una trentena de sèries, la majoria britàniques.

ARXIVAT A:
Sèries
Anar al contingut