El rei emèrit, sobre el qual hi ha tres investigacions obertes, en una imatge d'arxiu
El rei emèrit, sobre el qual hi ha tres investigacions obertes, en una imatge d'arxiu (Europa Press / Eduardo Parra)
ANÀLISI

Al pare del rei no se'l jutjarà

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Joan Carles I tornarà. Tornarà perquè vol tornar, perquè troba a faltar el pernil salat i perquè ja en té prou de la vida als Emirats Àrabs. I tornarà perquè pot tornar. Perquè la Fiscalia està fent tots els passos per aplanar-li el camí. Primer el va avisar perquè regularitzés vuit milions d'euros abans que se li obrís una investigació per frau fiscal. I ara és a un pas d'arxivar-la. Via lliure, per tant, perquè l'emèrit torni. Més enllà de l'imaginari col·lectiu, oficialment no constarà enlloc com a suposat corrupte. Cap institució ni cap poder de l'Estat no haurà posat en dubte de debò la seva figura.

Per tant, al pare del rei no se'l jutjarà. Perquè asseure Joan Carles I al banc dels acusats suposaria un cataclisme còsmic a l'Estat espanyol. La Monarquia trontollaria i les esquerdes de tot el sistema constitucional es multiplicarien. Les crítiques que es puguin sentir per la dispensa reial són el mal menor.

La Moncloa i La Zarzuela tornen a tenir entre les mans un encàrrec delicat. Una operació de cirurgia major. Com la que van fer l'agost del 2020, quan van fer que la sortida de Joan Carles I del país fos pràcticament indolora per a ell i per als seus. La Casa del Rei prepara una tornada que podria ser gradual: primer de visita, com la tieta que viu fora i ve a passar temporades a casa. I després ja per quedar-s'hi.

Ara bé, hauran de filar molt prim, el govern i la Corona, perquè aquesta operació d'alt risc té contorns punxeguts. Legalment, queda demostrat que la justícia no és igual per a tothom. Una altra daga clavada al cor de la dignitat democràtica d'Espanya. Ni les comissions per l'AVE a la Meca, ni les targetes opaques, ni els diners amagats en paradisos fiscals. Joan Carles I queda alliberat de tots aquests casos i dels càrrecs que comporten. Políticament, la incomoditat i la pertorbació que la conducta de Joan Carles I causava en Pedro Sánchez han deixat pas a una actitud podríem dir que transigent. Cap altre partit polític no aixecarà la veu ni escalfarà el carrer per assenyalar les vergonyes del sistema. El càlcul polític s'imposa.

Torni, majestat, torni tranquil, que no li passarà res.

Anar al contingut